marca 11, 2020

Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego z pieczarkowym sosem


Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego z pieczarkowym sosem

Kotleciki z kaszy gryczanej i białego sera zwane hreczniakami. Proste, mało-składnikowe, tanie danie. Do tego sos pieczarkowy. Ja dodatkowo zjadłam z ogórkiem kwaszonym, który też świetnie pasował. Domowa kuchnia w najlepszym wydaniu.


Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego z pieczarkowym sosem


Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego z pieczarkowym sosem

Składniki:
100 g kaszy gryczanej palonej
250 g białego sera
1 cebula
1 łyżka oleju
1 cebula
2 jajka
4 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, koperek, szczypiorek)
1 łyżka kaszy manny (lub bułki tartej)
sól, pieprz do smaku

bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia


sos:
250 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka sosu sojowego
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Kaszę ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełożyć do miski, spulchnić i odstawić.
Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiano, odstawić do przestygnięcia.
W misce roznieść ser, przełożyć kaszę, cebulę, dodać jaka i wymieszać całość, dodać sól, pieprz, zioła i natkę, wymieszać.
Masę odstawić do lodówki.
Przygotować sos: pieczarki umyć, obsuszyć i pokroić na plasterki.
Cebulę posiekać
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zarumienienia, dodać pieczarki i smażyć całość mieszając aż pieczarki zbrązowieją, dodać sól i sos sojowy, wymieszać i chwilę jeszcze podsmażyć.
Zalać szklanką wody i dusić 10 minut.
Dodać śmietanę, wymieszać i chwilę podgotować, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, pieprz i w razie potrzeby dosolić. Zestawić z ognia.
Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem i ogórkiem.


Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego z pieczarkowym sosem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger