Kapuśniak na żeberkach
kawałek żeberek (ok 500 -500 g)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
liść laurowy
ziele angielskie
4 ziarna pieprzu
kawałek wędzonej kiełbasy ( ok 150 g) - można zastąpić kawałkiem boczku
4-5 ziemniaków
1/2 kg kiszonej kapusty
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
Żeberka zalać wodą, zagotować i gotować kilka minut aż pojawią się szumowiny, wylać wodę, żeberka umyć i zalać świeżą wodą (ok 2 litry). Zagotować i gotować ok 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć, dodać do zupy razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu oraz 1/3 łyżeczki soli- gotować 40 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę dodać do zupy i gotować aż zmiękną, w razie potrzeby dodać wody.
Kapustę przepłukać na sitku, trochę posiekać i dodać do zupy.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na patelni, dodać do zupy wraz z majerankiem.
Patelnię przetrzeć z tłuszczu ręcznikiem papierowym, postawić z powrotem na ogień i dodać łyżkę mąki, chwilę prażyć mąkę mieszając aż zacznie lekko brązowieć, wlać na patelnię chochlę zupy, wymieszać i natychmiast przelać do zupy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz