Luty ze styczniem to chyba najbardziej przeze mnie nie lubiane miesiące w roku. Święta się skończyły, zimno i nieładnie ( bo nawet jak pada śnieg to ładnie jest przez chwilę a potem błoto i szarość) do wiosny jeszcze daleko. Żeby jakoś przeczekać ten czas, dobrze sobie od czasu do czasu zrobić coś pysznego i dekadenckiego. I takie są te babeczki z gruszkami w czekoladowym kremie. Kruche ciasto, czekolada, śmietana i gruszki. Czego chcieć więcej? Może tylko wiosny:)
Babeczki z gruszkami w kremie czekoladowym
Ciasto:
250
g mąki
150 g
masła
jajko,
1 łyżka śmietany
szczypta
soli
Wypełnienie:
4 gruszki w syropie
100 gr cukru
160 g
gorzkiej czekolady
160 g
cukru pudru
200 ml śmietanki
30% lub 36 %
4 jajka
Zimne
masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i wyrobić w palcach na
kruszonkę, dodać jajko i śmietanę- zanieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym
ciastem wyłożyć formy na babeczki i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Gruszki
pokroić w ósemki.
Rozgrzać
piekarnik do 180 stopni.
Czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z połową cukru a pozostałą część cukru utrzeć z jajkami na puszystą masę.
Wymieszać
delikatnie jajka, bitą śmietanę i czekoladę.
Na dnie
każdej foremki wyłożyć po dwie cząstki gruszek i zalać musem z czekoladą.
Piec ok
30- 35 minut.
`Z
podanych składników można upiec jedną tartę ale trzeba wcześniej zapiec ciasto
bez wypełnienia przez ok 15 minut w 200 stopniach. Wyłożyć gruszki i krem i
piec ok 40 minut.
Cudowny przepis! Gruszka i czekolada moje ukochane połączenie!
OdpowiedzUsuń