lutego 13, 2020

Babeczki z gruszkami w kremie czekoladowym


babeczki z gruszkami w kremie czekoladowym

Luty ze styczniem to chyba najbardziej przeze mnie nie lubiane miesiące w roku. Święta się skończyły, zimno i nieładnie ( bo nawet jak pada śnieg to ładnie jest przez chwilę a potem błoto i szarość) do wiosny jeszcze daleko. Żeby jakoś przeczekać ten czas, dobrze sobie od czasu do czasu zrobić coś pysznego i dekadenckiego. I takie są te babeczki z gruszkami w czekoladowym kremie. Kruche ciasto, czekolada, śmietana i gruszki. Czego chcieć więcej? Może tylko wiosny:)

Babeczki z gruszkami w kremie czekoladowym


Ciasto:
250 g  mąki
150 g masła
jajko,
1 łyżka śmietany
szczypta soli

Wypełnienie:
4  gruszki w syropie
100 gr cukru 
160 g gorzkiej czekolady
160 g cukru pudru
200 ml śmietanki 30% lub 36 %
4 jajka

Zimne masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę- zanieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formy na babeczki i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Gruszki pokroić w ósemki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z połową cukru a pozostałą część  cukru utrzeć z jajkami na puszystą masę.
Wymieszać delikatnie jajka, bitą śmietanę i czekoladę.
Na dnie każdej foremki wyłożyć po dwie cząstki gruszek i zalać musem z czekoladą.
Piec ok 30- 35 minut.
`Z podanych składników można upiec jedną tartę ale trzeba wcześniej zapiec ciasto bez wypełnienia przez ok 15 minut w 200 stopniach. Wyłożyć gruszki i krem i piec ok 40 minut.

babeczki z gruszkami w kremie czekoladowym

1 komentarz:

  1. Cudowny przepis! Gruszka i czekolada moje ukochane połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger