lutego 02, 2020

Ciasto marchewkowe z orzechami i daktylami bez pieczenia

ciasto marchewkowe bez pieczenia
Zdrowy deser - ciasto marchewkowe bez pieczenia. Spód z marchewek, wiórków kokosowych orzechów i daktyla a wierzch z nerkowców z olejem kokosowym. Ciasto jest wegańskie i bez cukru, słodkość pochodzi z suszonych owoców i odrobiny syropu z agawy. Propozycja nie tylko dla tych co nie mają piekarnika:) warto czasem spróbować czegoś innego.


Ciasto marchewkowe z orzechami i daktylami, bez pieczenia

Spód:
1 szklanka orzechów włoskich
½ szklanki miękkich daktyli ( jak macie takie twardawe to można je namoczyć na godzinę lub na noc w ciepłej wodzie)
½ szklanki rodzynek
1/3  szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki startej drobno marchewki
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Wierzch:
¾ szklanki nerkowców ( trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie na noc)
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka wody
1 łyżeczki słodzika ( miód, syrop z agawy)
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotować spód-  do robota kuchennego dodać orzechy i rozdrobnić.
Dodać resztę składników (do soli)  i pulsacyjnie zmiksować na masę ( powinna powstać kula, może to potrwać 2-3 minuty)
Małą formę do pieczenia (ja miałam taką  27 cm na 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą  – na dno wyłożyć masę i dokładnie wygładzić. Formę wstawić do zamrażarki na godzinę.
Nerkowce odsączyć z wody. Wszystkie składniki na wierzch  umieścić w robocie kuchennym i zmiksować na gładką masę.
Masę wyłożyć na wierzch, wygładzić i wstawić do zamrażarki co najmniej na godzinę.
Wyjąć i odczekać kilka minut przed pokrojeniem.
Można dłużej przechowywać w zamrażarce o ile konsumpcja jest planowana na potem, ale przed pokrojeniem trzeba wyjąć i poczekać 15 minut aż lekko się rozmrozi.
Potem można przechowywać w zamrażarce albo lodówce (do 2 tygodni)


ciasto marchewkowe bez pieczenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger