Ciasto marchewkowe z orzechami i daktylami, bez pieczenia
Spód:
1 szklanka orzechów
włoskich
½ szklanki miękkich daktyli
( jak macie takie twardawe to można je namoczyć na godzinę lub na noc w ciepłej
wodzie)
½ szklanki rodzynek
1/3 szklanki
wiórków kokosowych
1/3 szklanki startej drobno
marchewki
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Wierzch:
¾ szklanki nerkowców (
trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie na noc)
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka wody
1 łyżeczki słodzika ( miód,
syrop z agawy)
1 łyżeczka soku
z cytryny
Przygotować spód- do
robota kuchennego dodać orzechy i rozdrobnić.
Dodać resztę składników (do
soli) i pulsacyjnie zmiksować na masę ( powinna powstać
kula, może to potrwać 2-3 minuty)
Małą formę do
pieczenia (ja miałam taką 27 cm na 18 cm) wyłożyć papierem
do pieczenia albo folią spożywczą – na dno wyłożyć masę i dokładnie
wygładzić. Formę wstawić do zamrażarki na godzinę.
Nerkowce odsączyć
z wody. Wszystkie składniki na wierzch umieścić w robocie kuchennym
i zmiksować na gładką masę.
Masę wyłożyć na wierzch,
wygładzić i wstawić do zamrażarki co najmniej na godzinę.
Wyjąć i odczekać kilka
minut przed pokrojeniem.
Można dłużej przechowywać w
zamrażarce o ile konsumpcja jest planowana na potem, ale przed pokrojeniem
trzeba wyjąć i poczekać 15 minut aż lekko się rozmrozi.
Potem można przechowywać w
zamrażarce albo lodówce (do 2 tygodni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz