Muszle nadziewane pulpecikami i mozzarellą w pomidorowym sosie
1 litr passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
garść posiekanej bazylli
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz do smaku
Pulpeciki
600 g mięsa mielonego z indyka
1/2 cukinii ( ok 100 g)
1 cebula
2 łyżeczki oleju
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
400 g makronu muszle
1 kulka mozzarelli w zalewie Galbani
Passatę pomidorową wymieszać z posiekanym czosnkiem, bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Przygotować pulpeciki - cukinię zetrzeć na drobnej tarce, posolić i odstawić do odcieknięcia na sitku.
Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżeczce oleju, odstawić do lekkiego ostygnięcia.
W misce wymieszać mięso, odciśniętą cukinię, cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem - wyrabiać ręką aż wszystko się dobrze połączy.
Z masy uformować malutkie pulpeciki - mi wyszło 40.
Makaron wstawić do gotowania (muszli powinna być tyle co pulpecików, plus 2-3 na wypadek jakby któraś się rozpadła) musi być al dente więc gotować ok 5 minut.
Mozzartelle pokroić na kosteczki.
Na dno formy do pieczenie wylać połowę sosu (ja piekłam w 2 formach).
Na to układać musze - w każdą muszę włożyć po pulpeciku.
Na koniec do każdej muszelki włożyć kawałek mozzarelli i całość zalać resztą sosu.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz