Dziś na stole sałatka na bogato! Meksykańska sałatka z kurczakiem, szpinakiem pomidorkami, posypana serem żółtym, i pokruszonymi nachosami i polana ostrym, kolendrowym sosem. Syta, zdrowa i chrupiąca. Nie można lepiej:) I chociaż sałatki zwykle są domeną kobiet to gwarantuje że panom też będzie smakować. Zresztą połączenie nachosów i sera żółtego nie może nie smakować:)
2 porcje
Kurczak:
pierś z kurczaka
sok z połowy limonki
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Sos
200 ml jogurtu
sok z połowy limonki
1 łyżeczka sosu chilli (albo 1/2 łyżeczki ostrej papryki)
garść kolendry
pół pęczka szczypiorku
Sałatka
150 gr szpinaki
100 gr żółtego sera (najlepiej cheddar)
dwie garście nachos
garść pomidorków koktajlowych
Kurczaka lekko rozbić.
Limonkę, oliwę, kminek, paprykę, posiekany czosnek, sól i pieprz wymieszać a następnie obtoczyć w tym pierś z kurczaka i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować.
Kurczaka usmażyć z obu stron, przełożyć na talerz na 10 minut.
Szpinak umyć i obsuszyć ,ser zetrzeć na drobnej tarce, pomidorki pokroić na połowę.
Kurczak pokroić na plasterki.
Na talerzach układać szpinak, pomidorki i kurczaka, posypać pokruszonymi nachosami i serem, polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz