sierpnia 31, 2018

Frittata z cukinią i szpinakiem

frittata z cukinia i szpinakiem

Frittata to moje dyżurne letnie danie. Po pierwsze dlatego że to idealny sposób, żeby wykorzystać nadwyżkę warzyw na które akurat jest sezon, po drugie jest to danie lekkie a takie latem się jada najchętniej. I poza tym zawsze, cokolwiek nie dasz do środka smakuje dobrze:) Latem najczęściej robię frittatę z cukinią bo zawsze jest jej nadmiar w ogródku. Moja dzisiejsza wersja to frittata z cukinią, ziemniakami ( to idealny sposób na wykorzystanie resztek)  i szpinakiem -ale możecie tu poszaleć i dodać to co macie w lodówce -  brokuły, kalafior, oliwki, suszone pomidory... a do tego obowiązkowo jajka ze śmietaną i mnóstwo ziół. Ja zawsze robię też do niej sałatkę z pomidora. 
Lato już powoli się kończy... ale frittata może mieć swoje jesienne wydania - np z dynią i serem kozim:)

Frittata z cukinią i szpinakiem

SAŁATKA
3-4 pomidory
pół pęczka natki pietruszki
mały ząbek czosnku
trzy łyżki oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz

FRITTATA
średnie cukinie
3 ząbki czosnku
250 gr szpinaku
ziemniaków
2 cebule
łyżka soku z cytryny
jajek
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
150 gr fety
garść ziół: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia( razem albo do wyboru zgodnie z upodobaniami)
oliwa do smażenia
       sól, pieprz

Ugotować ziemniaki (ale ważne żeby ich nie rozgotować, lepiej jak zostaną lekko twardawe) i odstawić do przestygnięcia. Można też użyć resztek ziemniaków pozostałych z obiadu.
Przygotować sałatkę: pomidory pokroić w kostkę, posiekać czosnek i natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki, doprawić i wstawić do lodówki (smakuje najlepiej jak spędzi minimum godzinę w lodówce).
Cukinie pokroić w kostkę (jak macie większą cukinię możliwe, że będzie potrzeba wydrążyć środek z pestkami).
Posiekać czosnek.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć i dodać cukinię. Smażyć aż będzie miękka i lekko się zarumieni, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Na tą samą patelnię dodać umyty szpinak, posolić, dodać sok z cytryny, posolić i lekko przesmażyć aż szpinak zmięknie, ostawić do przestygnięcia. Następnie usmażyć na oliwie cebulkę razem z pokrojonymi w kostkę ziemiakami, doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać jajka, śmietanę, posiekane zioła, pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem.
Do jajek dodać warzywa i wymieszać. Rozgrzać na dużej patelni oliwę, wylać mieszankę warzyw i jajek i smażyć na małym ogniu pod przykryciem. Gdy jedna strona się zarumieni przewrócić na drugą stronę.
Ja robię to tak, że przykładam do patelni talerz, przewracam na niego frittatę i następnie zsuwam z powrotem na patelnię  z nie niepodpieczonej strony. Jak macie patelnię z odpinaną rączką (albo metalową) – można wstawić do piekarnika z funkcją grill i podpiec od góry.
Podawać z chłodną sałatką z pomidora, można też polać śmietaną lub jogurtem.
frittata z cukinia ziemniakami i szpinakiem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger