Frittata to moje dyżurne letnie danie. Po pierwsze dlatego że to idealny sposób, żeby wykorzystać nadwyżkę warzyw na które akurat jest sezon, po drugie jest to danie lekkie a takie latem się jada najchętniej. I poza tym zawsze, cokolwiek nie dasz do środka smakuje dobrze:) Latem najczęściej robię frittatę z cukinią bo zawsze jest jej nadmiar w ogródku. Moja dzisiejsza wersja to frittata z cukinią, ziemniakami ( to idealny sposób na wykorzystanie resztek) i szpinakiem -ale możecie tu poszaleć i dodać to co macie w lodówce - brokuły, kalafior, oliwki, suszone pomidory... a do tego obowiązkowo jajka ze śmietaną i mnóstwo ziół. Ja zawsze robię też do niej sałatkę z pomidora.
Lato już powoli się kończy... ale frittata może mieć swoje jesienne wydania - np z dynią i serem kozim:)
Frittata z cukinią i szpinakiem
SAŁATKA
3-4 pomidory
pół pęczka natki pietruszki
mały ząbek czosnku
trzy łyżki oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
sól,
pieprz
FRITTATA
2 średnie cukinie
3 ząbki czosnku
250 gr szpinaku
6 ziemniaków
2 cebule
łyżka soku z cytryny
5 jajek
200 ml kwaśnej śmietany 18 %
150 gr fety
garść ziół: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia(
razem albo do wyboru zgodnie z upodobaniami)
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Ugotować ziemniaki (ale ważne żeby ich nie rozgotować, lepiej jak
zostaną lekko twardawe) i odstawić do
przestygnięcia. Można też użyć resztek ziemniaków pozostałych z obiadu.
Przygotować sałatkę: pomidory pokroić w kostkę, posiekać czosnek i
natkę pietruszki, wymieszać wszystkie składniki, doprawić i wstawić do lodówki (smakuje najlepiej jak spędzi minimum godzinę
w lodówce).
Cukinie pokroić
w kostkę (jak macie
większą cukinię możliwe, że będzie potrzeba wydrążyć środek z pestkami).
Posiekać czosnek.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić
czosnek, chwilę
podsmażyć i dodać cukinię.
Smażyć aż będzie miękka i lekko się zarumieni, doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do ostygnięcia.
Na tą samą patelnię dodać
umyty szpinak, posolić, dodać sok z cytryny, posolić i lekko przesmażyć aż szpinak zmięknie,
ostawić do przestygnięcia. Następnie usmażyć na oliwie cebulkę razem z
pokrojonymi w kostkę ziemiakami, doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać
jajka, śmietanę, posiekane zioła, pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem.
Do jajek dodać
warzywa i wymieszać. Rozgrzać na dużej
patelni oliwę, wylać mieszankę warzyw i jajek i smażyć na małym ogniu pod przykryciem.
Gdy jedna strona się zarumieni przewrócić na drugą stronę.
Ja robię to
tak, że przykładam do patelni talerz, przewracam na niego frittatę i następnie zsuwam z powrotem na patelnię
z nie niepodpieczonej strony. Jak macie patelnię z odpinaną rączką (albo metalową) – można wstawić do piekarnika z funkcją grill i podpiec od
góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz