Czy też w waszym jadłospisie dominują teraz warzywa sezonowe? Ja żywię się pomidorami, cukinią i fasolką szparagową teraz:) Chociaż przyznać muszę, że to cukinia z tych trzech inspiruje mnie najwięcej do kuchennych eksperymentów. Ostatnio postanowiłam zrobić z cukinii pizzę i tak powstała wersja cukinii nadziewanej tymi składnikami jakie zwykle kładzie się na pizzy - sos pomidorowy, szynka, oliwki i mozzarella. I muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment, cukinia ala pizza czyli fit wersja pizzy.
Cukinia nadziewana a'la pizza
3 niewielkie cukinie
1 łyżka oliwy
1 szklanka passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
kilka plasterków szynki
garść czarnych oliwek
opakowanie mozzarelli mini Galbani
garść liści bazylii
Każdą cukinię przekroić na pół i wydrążyć środki. Każdą cukinię posypać solą i odłożyć na 20 minut.
Passatę wymieszać z oregano i posiekanym czosnkiem, dodać sól i pieprz.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Cukinie wytrzeć ręcznikiem papierowym z wody, która się wytrąciła, następnie posmarować lekko oliwą, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut, następnie wyjąć blachę i każdą cukinię wysmarować w środku sosem pomidorowym, na to połoyć porwane kawałki szynki, oliwki i mozzarellę, wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut aż wszystko się zapiecze. Przed podaniem posypać bazylią.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuń