Prawdziwie letnia sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką szparagową w koperkowym pesto.
Najlepsze co w początkach lata może się znaleźć na stole. Dla mnie to samodzielne danie, ale można też podać z jajkiem sadzonym. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs z grilla.
Sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką w pesto
1/2 kg młodych ziemniaków
1/2 kg bobu
1/2 kg fasolki szparagowej
pesto:
pęczek koperku
sok z połowy cytryny
garść migdałów albo orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy
sól, pieprz do smaku
Składniki trzeba gotować oddzielne, bo każdy ma trochę inny czas gotowania a ważne, żeby warzyw nie rozgotować, mają być jędrne.
Ziemniaki obrać, większe podzielić na ćwiartki, mniejsze na połówki, zalać wodą i ugotować.
Fasolkę pozbawić końcówek, przekroić na pół, ugotować w posolonej wodzie,
Bób ugotować, przelać zimną wodą, lekko przestudzić i obrać.
Do blendera albo robota kuchennego dodać wszystkie składniki pesto, w razie potrzeby dodać trochę więcej oliwy, sos ma być rzadszy niż klasyczne pesto.
Sosem zalać wszystkie składniki, doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem lub sosem z ctryny, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz