Czekoladowa panna cotta
1/2 litra słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
12 g żelatyny
1 łyżka likieru kawowego
Żelatynę zalać gorącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić na ok 5 minut.
W tym czasie podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać połamaną na kawałki czekoladę i
mieszać aż się rozpuści nie dopuszczając do zagotowania.
Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna
się rozpuści.
Na koniec wlać kawę i likier kawowy- wymieszać.
Małe naczynia (np. filiżanki
do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny.
Przed wyjęciem z naczynia,
warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je tylko zanurzyć – żeby
całość łatwiej było wyjąć na talerzyk.
Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami
startej czekolady (ciemnej lub białej).
wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuń