czerwca 28, 2018

Czekoladowo-śmietanowy sernik na zimno

czekoladowy śmietanowy sernik na zimno

Lato kalendarzowe przyszło a lato pogodowe się skończyło nagle i brutalnie. Niektórzy się cieszą z chwili oddechu i chłodniejszej temperatury, ja tam tęsknię za upałami bo lubię ciepło. W kuchni też pozostaję przy typowo letnich daniach. Chłodniki, sałataki, desery na zimno.
Moja dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa - czekoladowo-śmietanowy sernik na zimno na wypasie.
Z sera, bitej śmietany, białek i ciemnej czekolady na orzechowo-owsianym spodzie z czekoladą.
Same dobre rzeczy, smakuje trochę jak lody w formie sernika. Jeżeli lubicie czekoladę i lody ( a kto nie lubi:) to na pewno Wam posmakuje.

                       
czekoladowy śmietanowy sernik na zimno
                   
                                            Czekoladowo-śmietanowy sernik na zimno

na spód:
70 g orzechów włoskich albo migdałów
200 g płatków owsianych
50 g czekolady (deserowa algo gorzka)
50 g masła

na masę:
600 g serka do serników 
5 łyżek cukru
400 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
150 g czekolady ciemnej (deserowa albo gorzka)
150 g czekolady białej

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej orzechy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec ok 5-7 minut, mieszając aż orzechy się zarumienią (laskowe lekko popękają).
Orzechy przełożyć do ściereczki a na na blachę wysypać płatki - piec ok 10 minut, aż się zarumienią ( mieszając co jakiś czas). Orzechy w tym czasie potrzeć w ścierce o siebie, żeby pozbawić je łupinek a następnie rozdrobnić ( w robocie kuchennym albo moździerzu).
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Tortownicę ( ok 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Płatki i orzechy umieścić w misce, wlać czekoladę z masłem, wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy, wygładzić, żeby przykrywała całe dno i wstawić do lodówki.
Smietanę ubić.
Ser zmiksować z cukrem i powoli łyżką wmieszać śmietanę.
Żelatynę zalać gotującą wodą, wymieszać dokładnie, lekko przestudzić i dodać do masy - dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół i włożyć do dwóch misek.

Rozpuścić ciemną czekoladą - dodać do połowy masy i wymieszać.
Rozuścić białą czekoladę - dodać do pozostałej połowy masy i wymieszać.
Masę ciemną i białą wykładać naprzemiennie do formy z owsianym spodem, lekko przemieszać, żeby utworzyć marmurkowe wzory i wygładzić.
Sernik schłodzić w lodówce ( minimum 5 godzin a najlepiej zostawić na noc).





1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger