Robicie przetwory na zimę? Mam nadzieję, że tak, bo warto zatrzymać w słoikach to co najlepsze z lata. Teraz akurat czas na ogórki, najczęściej robię klasyczne kiszone ale czasem też eksperymentuję. Tak powstały ostre, bo z dodatkiem chilli, ogórki w zalewie miodowej z czosnkiem i gorczycą. W zależności od tego jak ostrą papryczkę wybierzecie tak potem w zimie ostre będziecie jeść ogórki bo cała ostrość z papryczki do nich właśnie przechodzi. Ale jak lubicie słodko-ostre połączenia to te ogórki są dla Was. Warto włożyć trochę wysiłku w to, żeby potem zimą móc przypomnieć sobie gorące lato.
Ostre ogórki w miodowej zalewie
przepis na 5 słoików o wielkości ½ litra
5 ząbków czosnku
5 papryczek chilli
1 łyżka nasion gorczycy
kawałek korzenia imbiru ok 3 cm
4 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki soli
1/2 szklanki octu 10 procent
2 szklanki wody
Dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem słoiki.
Ogórki umyć i pokroić w plastry a następnie posolić i odstawić na ok
godzinę w misce.
Imbir obrać i pokroić na cienkie plasterki. Papryczki chilli umyć.
Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki.
Zagotować wodę z miodem, octem i cukrem, na końcu dodać pieprz i gorczycę.
Do każdego słoika włożyć po jednej papryczce a następnie układać
warstwę ogórków na przemian z imbirem i czosnkiem.
Zalać każdy słoik gorącą marynatą z przyprawami.
Zakręcić i pasteryzować gotującej
się na wolnym ogniu wodzie ( nie może się mocno gotować) ok 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz