Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym
4 porcje
SOS:
2 puszki krojonych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
1 papryczka chilli
½ łyżeczki soli
¼ kieliszka białego wina
opcjonalnie: bazylia świeża albo oregano
DODATKOWO
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
400 g krewetek
1 papryczka chilli
500 g makarony spaghetti
Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Rozgrzać na patelni olej, wrzucić cebule, podsmażyć na
niewielkim ogniu aż cebula się lekko zarumieni, dodać czosnek, pokrojone chilli, smażyć minutę.
Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów i wino, gotować pod
przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas.
Na koniec doprawić solą i pieprzem, dodać ulubione zioła.
Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i posiekane chilli, wrzucić krewetki i smażyć ok 5 minut aż się zarumienią.
Ugotować makaron, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos i wymieszać.
Makaron wykładać na talerze a na wierzchu układać krewetki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz