Wiosenne, pomidorowe risotto z bobem
400 g mrożonego bobu
2 pomidory
1 cebula
1 kawałek selera naciowego
3 łyżki oliwy
400 g ryżu do risotto
200 ml białego wina
1.5 litra bulionu
warzywnego
½ szklanki przecieru
pomidorowego z kartonu albo passaty pomidorowej
50 g parmezanu
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
Zagotować wodę i wrzucić bób
– gotować 5 minut i przelać dokładnie zimną wodą zostawić do lekkiego
przestudzenia.
Pomidory sparzyć i obrać.
Pokroić w kostkę
Cebulę posiekać, seler
pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i
przesmażyć na niej seler i cebulę.
Ryż opłukać i odsączyć,
dodać do cebuli i przesmażyć mieszając.
Zalać winem i gotować
mieszając aż ryż wchłonie całe wino.
Następnie zalać połową
bulionu, gotować mieszając co jakiś czas. Podlewać rosołkiem jak ryż wchłonie
cały płyn. Posolić i popieprzyć.
W czasie gotowania ryżu
obrać ze skórki bób.
Dodać do ryżu bób i
pomidory i przecier po 15 minutach gotowania.
Gotować kolejne 5 minut
mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać parmezan, masło i natkę – wymieszać,
zgasić ogień i trzymać pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Wow, świetny pomysł na bób, zwłaszcza teraz w sezonie. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń