Odwrócone ciasto z truskawkami w karmelu
ok. 250 gram truskawek
80 gr cukru
4 łyżki białego wina
biszkopt:
3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
4 jajka
100 ml oleju
60 ml lekkiego octu owocowego (
jabłkowy, malinowy)
skórka i sok z 1 cytryny
Truskawki umyć, odszypułkować i
pokroić na połówki wzdłuż.
Okrągłą formę z wyjmowanym bokiem (ok 25 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować karmel: wsypać cukier
do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu. Delikatnie mieszać. Kiedy
cukier stopi się całkowicie dodać wino ( będzie mocno bulgotać więc trzeba uważać) cały czas
mieszając. Karmel wylać do przygotowanej formy i ułożyć truskawki, płaską
stroną do dołu.
Przygotować biszkopt: oddzielić
białka od żółtek.
Mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka
zmiksować z połową cukru ( aż staną się białe i puszyste)- dodać mąkę z
proszkiem, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ocet. Dokładnie zmiksować.
W
oddzielnym naczyniu ubić białka z resztą cukru. Za pomocą drewnianej łyżki
zmieszać połowę ubitych białek z resztą ciasta – następnie dodać pozostałe
białka i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na truskawki i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Podczas pieczenia może wyciekać
sok z truskawek – najlepiej więc wyłożyć pod formę z ciastem dodatkową blachę albo
okręcić ciasto folią aluminiową.
Piec ok 35 minut.
Lekko przestudzić. Do formy przyłożyć talerz i zdecydowanym ruchem obrócić do góry dnem. Uważać na gorący sok z truskawek, który jest na spodzie ciasta bo może wyciekać.
Ciasto podawać z jogurtem, kwaśną śmietaną albo lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz