Dziś propozycja przekąskowa -salsa ze śledziem w lekko słodkim sosie pomidorowym z cebulką, kukurydzą i ananasem. Pyszna przekąska nie tylko dla amatorów śledzi, to takie danie, które może posmakować tym co za tą rybą nie przepadają - smaki tu są tak dobrane, że śledź nie dominuje. Jak dla mnie idealne połączenie smaków - to mój ulubiony sposób na śledzia.
Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem
1 opakowanie
filetów śledziowych (250g)
2 duże cebule
olej do
smażenia
1
czerwona papryka
mały
przecier pomidorowy
2 łyżki
miodu
sok z
połowy cytryny
150 g
kukurydzy konserwowej
3
plastry ananasa z syropu
Śledzie
umyć i przesuszyć a następnie pokroić w paski.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, lekko podsmażyć.
Dodać miód, sok z cytryny, 4 łyżki wody (albo zalewy z ananasa) i przecier – dusić ok 5 minut.
Na patelnię dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa, doprawić solą i pieprzem.
Przestudzić sos, a następnie dodać pokrojone śledzie – wymieszać i odstawić do lodówki na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz