Dziś lekko orientalne smaki - wołowina smażona z brokułami w sosie słodko kwaśnym na bazie sosu sojowego, brązowego cukru i chilli. Do tego ryż jaśminowy i ziarna sezamu i mamy danie jak z najlepszej chińskiej restauracji a wysiłku niewiele. Do przygotowania dania użyłam łaty wołowej, czyli kawałka wołowiny, które nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu. Ale po okrojeniu z tłuszczu i żylastych kawałków i pokrojeniu w baardzo cienkie plasterki ( najlepiej po uprzednim zamrożeniu) będzie idealna do tego dania. Nie ma co przepłacać za polędwice jak ze znacznie tańszej łaty można wyczarować takie cudo.
Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym
½ kg chudej łaty wołowej
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 brokuł
1 szklanka wywaru ( najlepiej wołowego ale może też być warzywny)
SOS
1/3 szklanki sosu sojowego,
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki mąki z tapioki (lub mąki ziemniaczanej)
1 łyżka (lub więcej) ostrego sosu chilli
do podania: ryż jaśminowy i ziarna sezamu.
Łatę okroić z tłuszczu i żylastych kawałków, owinąć folią spożywczą, żeby zachowała okrągły kształt i zamrozić - następnie lekko odmrozić i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Mrożenie jest wyłącznie w celu ułatwienia krojenia, ale jak macie bardzo ostry nóż oraz wprawę w krojeniu mięsa możecie pokroić bez mrożenia.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć połowę wołowiny z obu stron na brązowo. Plasterki nie moga na siebie nachodzić, mają się podsmażyć a nie udusić - odłożyć na talerz. To samo z drugą połową wołowiny.
Czosnek posiekać na drobno. Brokuły umyć i pokroić na
różyczki
Na patelnię dodać resztę oleju, wrzucić czosnek
i lekko podsmażyć a następnie dodać brokuły.
Czosnek z brokułami smażyć jeszcze 2-3 minuty a następnie zalać
wywarem wołowym.
Gotować ok 10 minut aż brokuły zmiękną.
W tym czasie w mieseczce albo słoiku zmieszać wszystkie składniki sosu.
Na patelnię przełożyć uprzednio usmażone mięso, dodać sos, całość wymieszać aż
wszystko lekko zgęstnieje a sos oblepi wszystkie składniki.
Podawać od razu z ryżem jaśminowym, posypane ziarnami
sezamu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz