kwietnia 23, 2018

Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą

  Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą

Obłędne drożdżowe ciasto w kształcie warkocza pachnące masłem i pomarańczą, nadziane twarogiem z żurawiną. Nie jestem specjalistką od ciasta drożdżowego ale na serio to najlepsze drożdżowe ciasto jakie zrobiłam w życiu - pięknie wyrosło, było miękkie i puszyste. A nadzienie z twarogu, skórki pomarańczy żurawin.. idealne! Trochę  przesadziłam z wielością formy, a raczej z jej małością :) - forma powinna być trochę większa, no i lekko mi się spiekło na wierzchu ( nie ustawiajcie termoobiegu tylko pieczenie góra i dół) ale i tak było wyśmienite.

  Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą





Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą
CIASTO
5 gr drożdży instant
2 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki masła
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania

NADZIENIE
opakowanie półtłustego twarogu (250 g)
1 jajko
1/4 szklanki cukru
skórka z 1 pomarańczy
1/2 szklanki żurawiny ( lekko posiekanej)

do posmarowania ciasta - 1 żółtko i 1 łyżka mleka

W misce wymieszać lekko podgrzane mleko (ma być ciepłe ale nie gorące) dodać drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Masło rozpuścić.
Resztę cukru dobrze, wymieszać trzepaczką z jajkami, dodać przestudzone masło, wymieszać.
Do dużej miski dodać mąkę, wlać drożdże i jajka z masłem, całość wymieszać najpierw łyżką a potem wyrobić ręką. Wyrabiać przez minimum 10 minut, aż ciasto zacznie się odklejać od ręki, w razie potrzeby podsypać lekko mąką.
Wyrobione ciasto obsypać mąką, zostawić w misce przykryte ścierką do wyrośnięcia przez 40 minut.
Przygotować nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko i cukier, dobrze wymieszać a na koniec dodać skórkę z pomarańczy i żurawinę, zmieszać.
Ciasto wyjąć z miski i przełożyć na stolnice wyspaną mąką - chwilę wyrobić i następnie rozwałkować w podłużny, owalny kształt, trochę dłuższy niż wasza forma do pieczenia.
Na cieście rozłożyć nadzienie a następnie zwinąć w rulon (obrazki poniżej pokazują te etapy).
Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na pół a następnie spleść dwie połowy ciasta w warkocz.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i delikatnie przełożyć do formy do pieczenia.
Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Żółtko wymieszać z mlekiem i wysmarować wierzch ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 40 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika zostawić na 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.

  Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą

  Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą
  Ciasto drożdżowe z białym serem, żurawiną i pomarańczą

Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger