stycznia 12, 2018

Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami





drożdżowe-buleczki-z-suszonymi-owocami
Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z suszonych owoców to pyszna przekąską idealna na 2 śniadanie do szkolnej lunchówki lub do pracy. Bułeczki są słodzone głównie owocami, do całości jest dodana 1 łyżeczka cukru (którą można też pominąć) więc to doskonała alternatywa do kupnych, przesłodzonych bułek. Dzięki dodaniu do ciasta jabłka zachowuję świeżość do 3 dni, ale żeby smakowały jak prosto z piekarnika warto je lekko podpiec w piekarniku lub tosterze.




drożdżowe-buleczki-z-suszonymi-owocami


Drożdżowe bułeczki z suszonymi owocami
Ciasto:
1 jabłko
370 g mąki
7 g suchych drożdży
200 ml mleka
1 jajko

Nadzienie:
30 g miękkiego masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru ( można pominąć)
100 g suszonych moreli
100 g daktyli

Na wierzch:
2 łyżki mleka
20 g pokruszonych lub zmielonych orzechów (dowolne: migdały, pistacje, włoskie)

Jabłko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Połowę jabłka przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki ciasta i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok 7-10 minut.
Ciasto odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt.
Pozostałą cześć jabłka wymieszać z cynamonem.
Suszone owoce drobno posiekać.
Jabłko, masło i owoce wymieszać na jednolitą masę.
Nadzienie równomiernie rozprowadzić na cieście i zwinąć w wałek.
Wałek pociąć w kawałki (tak żeby powstało 12 równych części).
Formę do muffinek wysmarować tłuszczem (masło albo olej) i przłożyć kawałki ciasta.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto pozostawić na godzinę, aż wyrośnie, następnie posmarować wierzch mlekiem i pospać orzechami.
Piec ok 15 minut.

drożdżowe-buleczki-z-suszonymi-owocami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger