listopada 24, 2023

Kluseczki dyniowe z cebulą i serem pleśniowym

 

kluseczki dyniowe

Uważam, że dynia jako warzywo jest mocno niedoceniona w Polsce. Jak myślimy o daniach z dyni to najczęściej nam przychodzą do głowy zupy i to najczęściej dość mdłe, niedoprawione papki. A tymczasem dynia jest bardzo uniwersalna i można z nią zaszaleć. Sama dość delikatna w smaku, chętnie przyjmuje wszelkie smaki i przyprawy. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na DANIA Z DYNI (zupy, ciasta, curry, placuszki),  a dziś kolejny przepis czyli kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym. Kluseczki przygotowujemy jak kopytka i można je też podać na słodko z cynamonem i masłem ale ta wytrawna wersja bardzo mi posmakowała.

Kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym

Skladniki:

·   1 szklanka puree z dyni ( dynię trzeba uprzednio upiec w piekarniku i zblendować mąższ)

·   200 gr serka typu włoskiego (np. capri)

·   1 jajko

·   1 i ½ szklanki mąki (plus więcej do podsypywania)

·   ⅕ łyżeczki gałki muszkatołowej

·   ¼ łyżeczki soli

·   do podania:

·   2 cebule

·   1 łyżeczka oleju

·   1 łyżeczka masła

·   ½ łyżeczki miodu

·   Kawałek sera pleśniowego (ok 100 g)

 Wykonanie:

  1.     Żeby zrobić pure z dyni trzeba dynię pokroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne a potem                 upiec w 180 stopniach aż miąższ będzie miękki ( ok 30-40 minut w zależności od dyni).                         Potem wyciągnąć upieczony miąższ, zblendować. Nadmiar można użyć np. do tych placuszków

 2.    Jedną szklankę pure z dyni wyłożyć na patelnię i podsmażać ok 5 minut mieszając, żeby jak najwięcej wody odparowało.

3.     Przełożyć dynię do miski, lekko ostudzić, dodać ser i jajko i bardzo dokładnie wszystko wymieszać, rozdrabniając przy tym ser, najlepiej to robić widelcem.


4.     Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową i solą, przełożyć do dyni.


5.     Ciasto dobrze wymieszać łyżką, jak będzie za rzadkie ( to zależy od dyni, wielkości jajka) to dosypać trochę mąki. Jak będzie dość zwarte, ale nadal klejące można już z niego robić kluseczki (dodanie zbyt dużo mąki spowoduje, że kluski będą twarde).


6.     Ciasto odstawić na 15 minut.


7.     Stolnicę podsypać obficie mąką, wziąć kawałek ciasta, przełożyć na stolnicę, podsypać z góry mąką i zrolować podłużny wałek.


8.     Każdy wałek potem pociąć na 1,5 cm kawałki, jak na kopytka. Zrobić tak samo z resztą ciasta.


9.     W garnku zagotować wodę, do gotującej wody włożyć połowę kluseczek i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyjąć na talerz. To samo zrobić z drugą porcją klusek.


10.  Cebulę pokroić w piórka.


11.  Na patelni rozgrzać olej i masło, na wolnym ogniu smażyć cebulę aż lekko zbrązowieje, posolić dodać miód i smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć kluseczki na patelnię, wymieszać z cebulą, podawać posypane pokruszonym serem pleśniowym.


Źródło przepisu tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger