listopada 09, 2019

Placki z dynią i śliwkami

placki z dynią i śliwkami
Najlepsze na jesienne śniadanie - delikatne placki z dynią i do tego przesmażone śliwki. Chyba ciężko sobie wyobrazić lepszy początek dnia:) Do placków dodaję pure z dyni. Żeby je przygotować najpierw trzeba upiec dynię w piekarniku a następnie zmiksować. Najlepiej upiec więcej dyni a pure zapakować w mniejsze pojemniki i zamrozić. Będą potem w zimie przydatne do placków ale też ciast czy sosów.



Placki z dynią i śliwkami
Składniki:
2/3 szklanku pure dyniowego
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki jogurtu
ok 300 g mąki
3/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia
1/2 kg śliwek
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu




Żółtka oddzielić od białek
Pure przełożyć do miski, dodać żółtka, jogurt i cukier, wymieszać.
Masło rozpuścić , dodać do dyni, wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i cynamon. Przesypać suche składniki do mokrych i wymieszać.
Białka ubić, delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. W razie konieczności dodać więcej jogurty/mleka ( jego konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od tego jak dużo wody miała dynia).
Smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Śliwki umyć, przekroić każdą na pół, wypestkować.
W garnku rozgrzać masło, dodać śliwki i cukier i na bardzo małym ogniu smażyć śliwki ok 15 minut, często mieszając, na koniec dodać cynamon. Podawać z placuszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger