października 11, 2023

Skrzydełka z kurczaka w ostro-słodkiej marynacie

 


Lubicie poobgryzać skrzydełka z kurczaka? Jeżeli tak, to mam przepis na świetne skrzydełka z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem imbiru i czosnku. Skrzydełka są najpierw upieczone w piekarniku, dzięki temu skórka jest bardzo chrupiąca, a potem wymieszane z marynatą, i króciutko podduszone - dzięki temu chrupkość pozostaje i dodatkowo zostaje otulona lepką, słodko- ostrą marynatą.

Lubię podawać je z ryżem surówką z kapusty na słodko-kwaśno

A osobom lubięcym takie azjatyckie smaczki polecam jeszcze przepis na smażonego kurczaka po azjatycku

Skrzydełka z kurczaka w ostro-słodkiej marynacie

Składniki:

6 skrzydełek z kurczaka

sól

marynata:

2 łyżki oleju

kawałek imbiru wielkości kciuka

2 ząbki czosnku

3 łyżki sosu słodkiego z chilli

2 łyżka miodu albo syropu z agawy

5 łyżek sosu sojowego

do posypania: szczypiorek i nasiona sezamu

Wykonanie:

Skrzydełka solimy i przekładamy do naczynia do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut z jednej strony, przekładamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy kolejne 30-40 minut aż ładnie się zarumienią i mięso będzie lekko odchodziło od kości.

Wyjmujemy skrzydełka z piekarnika, odstawiamy.

Ścieramy imbir na tarce, przeciskamy czosnek przez praskę.

W garnku rozgrzewamy olej, chwilę podsmażamy czosnek i imbir, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy ok 5 minut aż sos lekko wyparuje i zgęstnieje.

Skrzydełka podzielić na pół przy kości - żeby z każdego powstały dwie mniejsze części (ramionko i skrzydełko), dodajemy do sosu, mieszamy dobrze, żeby sos oblepił każdą część.

Podajemy od razu posypane szczypiorkiem i sezamem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger