stycznia 11, 2020

Bigos z wędzonym tofu



Tuż po świętach wstawiać przepis na bigos może nie jest zbyt rozsądne, ale to zupełnie inna wersja - wegański bigos z wędzonym tofu zamiast mięsa, z dodatkiem suszonej śliwki i przyprawy "5 smaków". Wersja znacznie lżejsza niż tradycyjna ale też pełna smaku. Warto się przekonać i spróbować. Styczeń sprzyja lżejszemu jedzeniu:)

Bigos z wędzonym tofu

SKŁADNIKI:
3 łyżki oleju
1 duża cebula
po 300 g kapusty - białej i kiszonej
10 suszonych śliwek
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
4 ziarna jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki oleju
200 g wędzonego tofu
1 słoik koncentratu pomidorowego ( 200 g)

WYKONANIE:
Białą kapustę poszatkować, kiszoną odcisnąć i lekko posiekać.
Cebulę drobno posiekać.
Nasiona jałowca utrzeć w moździerzu.
Śliwki pokroić w paseczki
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć aż zmięknie.
Dodać kapustę, śliwki, jałowiec- smażyć 15 minut.
Dodać przyprawę "5 smaków", wymieszać, zalać wodą i dusić ok 45 minut aż kapusta zmięknie.
Na oleju podsmażyć tofu pokrojone w kostkę.
Tofu i koncentrat dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut.
Podawać z chlebem.

wegański bigos z wędzonym tofu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger