maja 02, 2019

Pizza z ziemniakami i mascarpone


pizza z ziemniakami

Jaki jest Wasz stosunek do białych pizzy? Ja muszę przyznać, że mając do wyboru pizzę z sosem pomidorowym lub bez, zwykle wybierałam tę z sosem pomidorowym ( wyjątek stanową 4 sery, które bardzo lubię). Jednak podczas mojej ostatniej wizyty we Włoszech spróbowałam pizzy z ziemniakami i bardzo mi zasmakowała. To moja wersja - pizza z ziemniakami, lekko uprzednio podpieczonymi w piekarniku, żeby nie były surowawe, ułożonymi na warstwie serka mascarpone z parmezanem doprawionych skórką cytrynową i szczypiorkiem. Oryginalna wersja pizzy, wypróbujcie:)
pizza z ziemniakami

Pizza z ziemniakami i mascarpone

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki
2  łyżeczki suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
110 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Na wierzch:
4 ziemniaki
1 łyżka oliwy
150 g serka mascarpone
40 g parmezanu
2 łyżki oliwy
skórka z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek szczypiorku

W misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, dodać oliwę i wodę - wymieszać łyżką a potem za pomocą rąk ( lub w robocie kuchennym) wyrobić gładkie ciasto, przez ok 10 minut, odłożyć do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na ręczniku papierowym, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i wytrzeć z wody. Posolić i popieprzyć, polać oliwą i wymieszać.
Ułożyć ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem- tak, żeby na siebie nie zachodziły.
Piec 10 minut w 180 stopniach.
W misce wymieszać mascarpone z oliwą, startym parmezanem, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i otartą skórką z cytryny, posolić i popieprzyć.
Ciasto z pizzy ponownie wyrobić, rozwałkować na duży prostokąt na papierze do pieczenia ( na szerokość blachy) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia,
Serek wyłożyć na ciasto, równo rozprowadzić po spodzie ciasta. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Na serek wyłożyć ziemniaki. Polać lekko oliwą.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni ( nagrzać też blachę)
Blachę wyjąć, szybko przełożyć pizzę na papierze i wstawić do piekarnika.
Piec ok 10-15 minut aż całość się dobrze upiecze.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger