maja 15, 2019

Chilli con carne



Ten maj daje mi w kość. Zamist warzyw i lekkich sałatek ciągle mam ochotę na jednogarnkowe, rozgrzewające dania. I jak tu przejść na dietę i zrzucić co niego porzed latem..? Dziś przepis na chilli con carne - klasyczne danie z mięsem mielonym i fasolą. Ja lubię je podać z avocado ale możecie dodać do misek śmietanę, kolenderę i podać z nachosami. Niezależnie jaką opcję wybierzecie - będzie pysznie.

Chilli con carne
Składniki:
2 cebule
2 ząbki czonsku
2 łyżki oleju
2 łyżeczki chilli w proszku,
1 łyżeczka nasion kminku rzymskiego (rozgnieść)
1/2 kg mięsa mielonego (wołowe lub wołowo-wieprzowe)
2 puszki krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki cynamonu
2 puszki czerwonej fasoli
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz do smakuu
avocado
opcjolanie śmietana, nachosy i kolendra do posypania po wierzchu

Wykononie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, podsmażyć, dodać czosnek, chilli i kminek - chwilę smażyć i dodać mięso. Za pomocą łyżki rozdrabniać mięso, mieszając - podsmażyć ok 10 minut.
Dodać pomidory, cynamon i 3/4 szklanki wody - gotować 1 godzinę.
Dodać odsączoną fasolę, doprawić solą i pieprzem, gotować 30 minut.
Podawać posypane pokrojonym w kostkę avocado.
Można też podać ze śmietaną/nachosami/posiekaną kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger