Tarta z grzybami leśnymi
Ciasto:
250 g
mąki
150 g
masła
1 jajko
1 łyżka
śmietany lub gęstego jogurtu
duża
szczypta soli
Nadzienie:
1 duży
por
łyżka
masła
500 gr
grzybów leśnych
ząbek
czosnku
łyżka
masła
3 jajka
szklanka
śmietany kwaśnej 18%
pół
pęczka natki pietruszki
łyżka
soku z cytryny
sól,
pieprz
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
Dodać jajko i śmietanę/jogurt i szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto wyjąć i rozwałkować, wyłożyć
nim formę do tarty o średnicy 22
cm. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po pół godzinie wyjąć i nakuć dno widelcem.
Ciasto pokryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 19 stopni i piec przez 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut.
W tym czasie jak ciasto się piecze przygotować farsz.
Pory
umyć i pokroić w plasterki – następnie usmażyć na maśle ( ok 10 minut),
przełożyć do miski.
Grzyby
oczyścić i pokroić na plasterki. Rozgrzać masło i dodać posiekany czosnek,
chwilę przesmażyć i dodać grzyby. Smażyć grzyby ok 15 minut, na koniec posolić i popieprzyć,
przełożyć do porów.
W
drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać sok z cytryny, posiekaną natkę
i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do porów i grzybów, wymieszać, wylać na podpieczony spód.
Wstawić do piekarnika i piec w
180 stopniach przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz