września 06, 2018

Tarta z grzybami leśnymi

tarta z grzybami leśnymi
Na straganach pojawiły się już leśne grzyby. I o ile nie jestem jeszcze gotowa na jesień to na grzyby już się cieszę. Nie wiem jak Wy ale ja lubię je zarówno zbierać jak i jeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów (lub kupicie) to polecam jako obiad dla całej rodziny.


Tarta z grzybami leśnymi

Ciasto:
250 g mąki 
150 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
duża szczypta soli

Nadzienie:
1 duży por
łyżka masła
500 gr grzybów leśnych
ząbek czosnku
łyżka masła
3 jajka
szklanka śmietany kwaśnej 18%
pół pęczka natki pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
Dodać jajko i śmietanę/jogurt i szybko zagnieść  kruche ciasto. 
Włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto wyjąć i  rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Wstawić na pół godziny do lodówki. Po pół godzinie wyjąć i nakuć dno widelcem.
Ciasto pokryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 19 stopni i piec przez 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut.
W tym czasie jak ciasto się piecze przygotować farsz.
Pory umyć i pokroić w plasterki – następnie usmażyć na maśle ( ok 10 minut), przełożyć do miski.
Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Rozgrzać masło i dodać posiekany czosnek, chwilę przesmażyć i dodać grzyby. Smażyć grzyby ok 15 minut, na koniec posolić i popieprzyć, przełożyć do porów.
W drugiej misce wymieszać jajka ze śmietaną, dodać sok z cytryny, posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do porów i grzybów, wymieszać, wylać na podpieczony spód.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 35 minut.

tarta z grzybami leśnymi



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger