Wykonanie tej sałatki jest proste ale trzeba brać poprawkę na czas- ogórek powinien się marynować przynajmniej jeden dzień więc pracę nad sałatką należy rozpocząć przynajmniej dzień przed planowanym podaniem. Jeżeli ktoś lubi sałatki ziemniaczane to ta kombinacja na pewno przypadnie mu do gustu.
Sałatka z młodych ziemniaków z rzodkiewkami i ogórkiem
ok. 10-15 młodych ziemniaków (zależy od wielkości, jak
małe to ok 15)
3 ogórki
pęczek rzodkiewek
duży pęczek koperku
mała cebulka
6 łyżek octu ryżowego ( może być też biały ocet winny)
1/3 szklanki majonezu
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, połowę
koperku posiekać. W kubku wymieszać ocet z dwiema łyżeczkami soli, zalać
marynatą ogórki i koperek – włożyć do torebki foliowej albo zamykanego
pojemnika i marynować jeden dzień w lodówce ( można to wszystko co jakiś czas
potrząsnąć i przemieszać). Następnego dnia wyciągnąć ogórki i odsączyć na sitku co najmniej godzinę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach ( ok. 25
minut). Dobrze ostudzić i pokroić w plasterki ( można zdjąć skórkę ale jak jest
cienka to można zostawić).
Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki,
cebule w drobną kosteczkę, resztę koperku posiekać.
Włożyć do miski wszystkie składniki,
wymieszać jogurt, majonez, sok z cytryny i zalać składniki sałatki. Dobrze
wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Sałatka najlepsza jest jak wszystkie
składniki się przegryzą co najmniej godzinę w lodówce.
pycha! wszystkie smaku później wiosny :)
OdpowiedzUsuń