Przed weekendem poleca się ciasto czekoladowe ze śliwkowym kremem. Jeżeli lubicie smak śliwki w czekoladzie to jest to ciasto dla Was! tylko w bardziej dekadenckiej wersji. Ciasto z czekoladą a w środku krem z ubitej śmietany, śliwek namoczonych w brandy i kawałków ciasta. Brzmi dobrze? Gwarantuję, że smakuje obłędnie!
To jest ciasto, które można zrobić na wszelkie uroczyste okazje (i zbierać potem okrzyki uznania) ale można też je zrobić w zwyczajny weekend i zjeść samemu lub w niewielkim gronie.
Ciasto czekoladowe ze śliwkowym kremem
400 gram gorzkiej czekolady
100 gr białego cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 jajka
200 gr mąki
300 gr suszonych śliwek
200 ml śmietanki 30 lub 36
100 gr cukru pudru
75 ml brandy
Moczymy śliwki w brandy.
300 gram czekolady
z cukrem i 1 łyżeczką kawy rozpuszczamy w garnuszku wstawionym do garnka
z gorącą wodą. Jak czekolada się rozpuści, zestawiamy z ognia i lekko
studzimy.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady, razem z masłem i mąką i wszystko miksujemy. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie łączymy z czekoladową masą. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady, razem z masłem i mąką i wszystko miksujemy. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie łączymy z czekoladową masą. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy ciasto.
Po ostudzeniu ostrym nożem robimy nacięcie w kształcie koła, zostawiając od brzegu ok 2-3 cm. Wyjmujemy krążek ciasta z wierzchu i wydrążamy środek ciasta tak, żeby została warstwa ok 2 cm z każdej strony. Kawałki ciasta ze środka kruszymy.
Po ostudzeniu ostrym nożem robimy nacięcie w kształcie koła, zostawiając od brzegu ok 2-3 cm. Wyjmujemy krążek ciasta z wierzchu i wydrążamy środek ciasta tak, żeby została warstwa ok 2 cm z każdej strony. Kawałki ciasta ze środka kruszymy.
Ubijamy śmietanę z cukrem
pudrem, Śliwki mielimy razem z brandy. Mieszamy delikatnie śliwki, śmietanę
oraz pokruszone ciasto ze środka. Napełniamy tą masą wnętrze ciasta.
Przykrywamy uprzedni wyjętym krążkiem ciasta.
Rozpuszczamy pozostałą
czekoladę razem z jedną łyżką kawy. Smarujemy polewą ciasto. Czekamy aż ciasto przestygnie i
wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.
Ten śliwkowy krem mnie kusi :) Lubię takie ciasta!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń