września 10, 2025

Fasola z pieczonymi pomidorkami i burratą


 To danie, które tego lata gościło u mnie na stole bardzo często. Spowodowały to prostota wykonania i bogactwo smaków. Plus też taki, że danie to jest bardzo efektowne, więc spokojnie możecie częstować nim gości, będą zachwyceni.

Danie ma trzy elementy - podsmażona z cebulką i czosnkiem fasola z puszki, której smak podkręca dodatek miso ( ale można pominąć ten element i też będzie pysznie). Na to ląduję podpieczone w piekarniku pomidorki, skarmelizowane i pełne smaku oraz pesto - domowe albo ze słoiczka. Całość wieńczy kremowa burrata. 


Fasola z pieczonymi pomidorkami, pesto i burratą

Składniki

Fasola:

2 puszki fasoli w zalewie

1 łyżka oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka pasty miso ( można pominąć)

sól pieprz do smaku

Pomidorki:

400 g pomirodkó cherry

2 łyżki oliwy

sól

Pesto

Pęczek ziół - natka i bazylia najlepiej ale można wykorzystać tylk któreś  z nich

2 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki soku z cytryny

sól

Burrata


Wykonanie:

Pomidorki umyć, obsuszyć, polać oliwą posolić i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut aż pomidorki się podpięką i zaczną pękać.

Składniki na pesto zmiksować

Pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulkę, podsmażyć na rumiano, dodać czosnek chwilę smażyć, dodać fasolę wraz z zalewą i pastę miso, wymieszać. Smażyć ok 10 minut.

Wyłożyć na talerzu fasolę, na to pomidorki, pesto i na wierzch burattę.

Zajadać na ciepło z grzankami z chleba.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger