To danie idealne na upalne dni - Hiyashi Chuka czyli ramen na zimno. Popularne danie w Japoni, szybkie w przygotowaniu, idealne do wszelkich modyfikacji. Bazą jest tu makaron ramen, który zatapia się w pysznym słodko-octowym sosie z dodatkiem oleju sezamowego. A do tego różne dodatki - najczęściej jest to dodatek wieprzowiny w postaci pieczeni albo szynki, jajecznego omletu, cienko pokrojonego ogórka, pomidorów, paluszków krabowych, glonów, szczypiorku. Ja w swojej wersji zrezygnowałam z wieprzowiny, postawiłam na paluszki krabowe omlet, ogórek i szczypiorek i dodałam jeszcze kukurydzę. Możecie tu jednak poszaleć i dodać to co podpowiada wam inwencja kulinarna, sprawdzą się np. krewetki, pokrojone w drobne paseczki szparagi, papryka, kapusta etc. Polecam spróbować bo być może okazać się to Waszym dyżurnym, letnim obiadem.
Hiyaschi Chuka czyli ramen na zimno
Składniki na 2 porcje
250 g makaronu do ramenu
sos:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka oleju sezamowego
opcjonalnie: jakiś ostry sos, łyżeczka uprażonego sezamu
dodatki:
kawałek ogórka pokrojonego w cienkie paseczki
6 paluszków krabowych pokrojonych w paseczki
omlet z 2 jaj - skręcony w rulonik i pokrojony na paseczki
łyżeczka posiekanego szczypiorku
3 łyżki kukurydzy
opcjonalnie: ugotowane krewetki, pokrojone pomidory, pokrojona w paseczki szynka albo pieczeń wieprzowa, pokruszone glony, tofu, kurczak, papryka, kapusta
Przygotowanie:
Ramen ugotować zgodnie z instrukcją. Ostudzić
Składniki sosu dobrze wymieszać.
Przygotować dodatki - paluszki i ogórka pokroić w cienkie paseczki, posiekać szczypiorek, odsączyć kukurydzę, usmażyć omlet, zwinąć w rulonik.
Makaron wyłożyć na talerz, zalać sosem i wymieszać, na to położyć dodatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz