czerwca 10, 2025

Ramen na zimno

 

ramen na zimno

To danie idealne na upalne dni - Hiyashi Chuka czyli ramen na zimno. Popularne danie w Japoni, szybkie w przygotowaniu, idealne do wszelkich modyfikacji. Bazą jest tu makaron ramen, który zatapia się w pysznym słodko-octowym sosie z dodatkiem oleju sezamowego. A do tego różne dodatki - najczęściej jest to dodatek wieprzowiny w postaci pieczeni albo szynki, jajecznego omletu, cienko pokrojonego ogórka, pomidorów, paluszków krabowych, glonów, szczypiorku. Ja w swojej wersji zrezygnowałam z wieprzowiny, postawiłam na paluszki krabowe omlet, ogórek i szczypiorek i dodałam  jeszcze kukurydzę. Możecie tu jednak poszaleć i dodać to co podpowiada wam inwencja kulinarna, sprawdzą się np. krewetki, pokrojone w drobne paseczki szparagi, papryka, kapusta etc. Polecam spróbować bo być może okazać się to Waszym dyżurnym, letnim obiadem.


Hiyaschi Chuka czyli ramen na zimno 

Składniki na 2 porcje

250 g makaronu do ramenu

sos:

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżeczka cukru

1 łyżka wody

1 łyżeczka startego imbiru

1 łyżeczka oleju sezamowego

opcjonalnie: jakiś ostry sos, łyżeczka uprażonego sezamu

dodatki:

kawałek ogórka pokrojonego w cienkie paseczki

6 paluszków krabowych pokrojonych w paseczki

omlet z 2 jaj - skręcony w rulonik i pokrojony na paseczki

łyżeczka posiekanego szczypiorku

3 łyżki kukurydzy

opcjonalnie: ugotowane krewetki, pokrojone pomidory, pokrojona w paseczki szynka albo pieczeń wieprzowa, pokruszone glony, tofu, kurczak, papryka, kapusta

Przygotowanie:

Ramen ugotować zgodnie z instrukcją. Ostudzić

Składniki sosu dobrze wymieszać.

Przygotować dodatki - paluszki i ogórka pokroić w cienkie paseczki, posiekać szczypiorek, odsączyć kukurydzę, usmażyć omlet, zwinąć w rulonik.

Makaron wyłożyć na talerz, zalać sosem i wymieszać, na to położyć dodatki.

ramen na zimno hiyaschi chyka




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger