Makaron z pieczarkami i glonami
Składniki na 2 porcje:
ok 300 g pieczarek
1 łyżka oleju
200 g makaronu do ramenu
2 płaty glonów nori
sos:
pęczek szczypioru albo dymki
1 ząbek czosnku
10 g imbiru
1/2 łyżeczki płatków chilli
50 ml oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka soku z limonki
Pieczarki posiekać w melakserze ( można też pokroić w drobną kosteczkę ale melakser to oszczędność czasu). Wstawić wodę na makaron.
Na patelni rozgrzać olej wrzucić pieczarki, nie mieszając smażyć aż się podpieką, zamieszać dopiero po dobrych paru minutach - w sumie smażyć ok 15 minut aż zbrązowieją , w połowie posolić.
Czosnek przecisnąć, imbir zetrzeć, szczypiorek posiekać. Przełożyć do miski razem z chilli.
W garnku zagrzać olej i jak będzie gorący zalać nim składniki sosu, odstawić.
Ugotować makaron. Ugotowany odcedzić i gorący dodać do grzybów, zamieszać.
Do sosu dodać resztę składników, wymieszać, zalać makaron i dobrze całość wymieszać.
Przełożyć na talerze, posypać pokruszonymi algami.
Przepis pochodzi z książki "Kojąco" Yotam Ottolenghi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz