marca 06, 2025

Makaron z pieczarkami i glonami

 

makaron z pieczarkami i glonami


To jest makaron z cyklu tych w 20 minut a jak ktoś sprawny w kuchni to nawet 15. Czyli najlepiej :) To nie tylko szybki ale też bardzo prosty  makaron z pieczarkami i ostrym sosem, który powstaje z prostego wymieszania składników. Szczególnie zasmakuje fanom azjatyckich smaków - wykorzystano tu makaron do ramenu, w skład sosu wchodzą min ibmir, chilli, sos sojowy i sos rybny i posypany jest pokruszonymi algami nori, jakie są wykorzystywane do robienia sushi. Jeżeli przyjdzie Wam do głowy żeby pominąć ten dodatek, to oczywiście można ale moim zdaniem nie warto bo nadaje on charakterystycznego smaku tej potrawie. 

Makaron z pieczarkami i glonami

Składniki na 2 porcje:

ok 300 g pieczarek

1 łyżka oleju

200 g makaronu do ramenu

2 płaty glonów nori

sos:

pęczek szczypioru albo dymki

1 ząbek czosnku

10 g imbiru

1/2 łyżeczki płatków chilli

50 ml oleju

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżeczka soku z limonki

Pieczarki posiekać w melakserze ( można też pokroić w drobną kosteczkę ale melakser to oszczędność czasu). Wstawić wodę na makaron.

Na patelni rozgrzać olej wrzucić pieczarki, nie mieszając smażyć aż się podpieką, zamieszać dopiero po dobrych paru minutach - w sumie smażyć ok 15 minut aż zbrązowieją , w połowie posolić.

Czosnek przecisnąć, imbir zetrzeć, szczypiorek posiekać. Przełożyć do miski razem z chilli.

W garnku zagrzać olej i jak będzie gorący zalać nim składniki sosu, odstawić.

Ugotować makaron. Ugotowany odcedzić i gorący dodać do grzybów, zamieszać.

Do sosu dodać resztę składników, wymieszać, zalać makaron i dobrze całość wymieszać.

Przełożyć na talerze, posypać pokruszonymi algami.

Przepis pochodzi z książki "Kojąco" Yotam Ottolenghi

makaron z pieczarkami i glonami






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger