Jesień mi się kojarzy oczywiście z zupami - od razu jak tylko robi się zimno mam ochotę na talerz ciepłej zupy, a w drugiej kolejności z zapiekankami - sycącymi, kojącymi, ciepłymi miksami pyszności. Jako, że jesień ewidentnie dziś zapiekanka w pięknych, jesiennych kolorach. Sycąca i pożywna, ale bez dodatku makarony czy ziemniaków, więc trochę lżejsza. Bazę tu stanowi słodki ziemniak ( myślę, że dobrze się sprawdzi zamiast ziemniaka też dynia), którego plastry są przełożone potrawką na bazie fasoli i porów w śmietanie, z dodatkiem parmezanu. Na wierzchu - żeby nadać całości trochę chrupkości - chlebowo-parmezanowa posypka. Bardzo satysfakcjonujące danie.
Zapiekanka z batatów z fasolą i porami
Składniki:
- 2 większe bataty
- 2 łyżki oliwy + więcej do wysmarowania formy
- 1 łyżka masła
- 2 pory
- 2 puszki fasoli
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
- 100 g startego parmezany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól pieprz
- 1 kajzerka albo kawałek chleba
Wykonanie:
Bataty pociąć na cienkie plasterki.
Pory posiekać na kawałki - białą część i trochę zielonej.
Na sporej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pory i przesmażyć aż zmiękną i lekko się zarumienią, w czsie smażenia posolić.
Dodać fasolę wraz z zalewą. Dobrze wymieszać, poczekać aż całość się zagotuje, dodać śmietanę, sok z cytryny, cząber, doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień, wsypać połowę parmezanu.
Naczynie do zapiekania lekko wysmarować oliwę.
Na spód wyłożyć 1/3 słodkich ziemniaków, posolić, wyłożyć połowę masy porowo-fasolowej.
Potem znów ziemniaki, reszta masy i na wierzch ziemniaki. Polać lekko oliwą wierzch.
Bułkę rozdrobnić, wymieszać z parmezanem i wysypać na wierzch, całość przykryć albo pokrywką albo folią aluminiową.
Piec w180 stopniach pod przykryciem 30 minut, zdjąć przykrycie i dopiekać kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz