marca 04, 2024

Zakręcane ciasto drożdżowe z dżemem

ciasto drożdżowe z dżemem

Król (albo królowa) domowych ciast  czyli ciasto drożdżowe. Tu w wersji zakręcanej z dżemem truskawkowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Bardzo efektowne w przekroju, świetnie się sprawdzi na każdą okazję, nawet elegancką. Niedługo święta wielkanocne więc jak już planujecie menu to weźcie tę propozycję pod uwagę. Wszyscy będą zachwyceni, zaręczam.

Zakręcane ciasto drożdżowe z dżemem

4 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka

20 g świeżych drożdży

2 jajka

1 i 1/4 szklanka ciepłego mleka

150 g miękkiego masła

k 150 g dżemu (truskawkowego, śliwkowego)

na wierzch:

1 żółtko

1 łyżka mleka

3 łyżki płatków migdałowych

 

W garnku lekko podgrzać mleko, ma być ciepłe nie gorące. Odlać do szklanki ok ¼ szklanki.

W miseczce wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru, dodać odlane mleko, 1 łyżeczkę mąki, całość wymieszać i odstawić na 15 minut.

Do miksera wsypać mąkę, cukier, jajka i drożdże oraz pozostałe mleko, najpierw wymieszać łyżką a potem wyrabiać mikserem na średnich obrotach ( można też ręcznie).

Po 5 minutach dodać miękkie masło, wyrabiać dalsze 5 minut.

Przełożyć do miski wysypanej mąką, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i wyrobić ręką, uformować kulą i podzielić ciasto na połowę.

Z podanych proporcji wyjdą dwa mniejsze drożdżowe ciasta – będą potrzebne dwie podłużne formy ok 20 cm- każdą z nich należy posmarować masłem albo wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok 20 cm na 25cm) wierzch wysmarować dżemem, tak by z jednego dłuższego boku zostawić ok 1,5 cm pustego ciasta. Ciasto zwinąć w rulon, zaczynając od dłuższego posmarowanego boku.

Rulon przeciąć na połowę wzdłuż, i zapleść naprzemiennie rozcięte część, tak, żeby rozcięte część były u góry. Boki na skraju podwinąć lekko pod spód i uformować warkocz na długość foremki, przełożyć delikatnie do foremki.



Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zostawić w foremkach ok 20 minut w ciepłym miejscu.

W misce wymieszać żółtko i mleko, za pomocą pędzelka posmarować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.

Piec ok 50 minut. 

zawijane ciasto drożdżowe z dżemem




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger