września 19, 2021

Pesto z grzybów leśnych

Dziś przepis na pesto z grzybów leśnych, z dodatkiem cebulki, natki pietruszki i pestek słonecznika. Doskonałe jako pasta do kanapek, jako baza sosu do makaronu ( po dodaniu śmietany), świetne zapieczone na grzankach z mozzarellą. Jeżeli nie macie grzybów leśnych to można zrobić z pieczarek albo z kurek. Można przechowywać w słoiczku w lodówce do kilku dni.

 Mi w tym roku jeszcze nie udało si dotrzeć do lasu na grzybobranie ale widziałam zbiory znajomych grzybiarzy i zazdroszczę. Zbieranie grzybów to dla mnie terapia odstresowująca, relaks i kontemplacja przyrody. A przy okazji przyczynek do pysznych dań. Jeżeli tak jak ja lubicie jeść leśne grzyby to przypominam inne przepisy na dania z grzybami. Znajdziecie tam przepisy na zupy, zapiekanki, risotto, tartę czy pizzę z leśnymi grzybami.


pesto z grzybów leśnych

 Pesto z grzybów leśnych
 
Składniki:
 
2 szklanki posiekanych grzybów leśnych (mogą być też kurki lub pieczarki) 
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy do smażenia i 4 łyżki do pesto
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki pestek ze słonecznika

sól, pieprz do smaku 

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i natkę pietruszki posiekać.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę, smażyć aż się zeszkli, na koniec dodać czosnek, chwilę podsmażyć i przełożyć do miski, z całą oliwą.

Na patelnię po cebuli wrzucić grzyby i smażyć na dużym ogniu aż zmiękną i woda wyparuje, dodać łyżkę oliwy i smażyć aż grzyby dobrze się zarumienią, przełożyć do grzybów. Dodać natkę, pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Zmiksować, przełożyć do słoiczka.

pesto z grzybów leśnych na grzankach 
Żeby przygotować grzanki jak na zdjęciu powyżej- posmaruj bułkę lekko masłem, dodaj pesto i na to kawałki sera żółtego, zapiecz ok 10 minut w 180 stopniach.
 
makaron z pesto z grzybów leśnych

A jeżeli masz ochotę na makaron:

Ugotuj makaron, zostaw trochę wody z gotowania makaronu - w wersji wegańskiej wymieszaj makaron z pesto i wodą z gotowania makaronu. W wersji wegetariańskiej - na patelni rozgrzej kilka łyżek śmietany słodkiej albo kwaśnej 18%, dodaj trochę wody z gotowania makaronu, kilka łyżek pesto- wymieszaj na gładki sos, dodaj makaron i zmieszaj.

pesto z grzybów leśnych

 Smacznego i korzystajcie z sezonu grzybowego, suszone też są fajne ale jednak świeże to świeże, szczególnie jak własnoręcznie zebrane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger