grudnia 21, 2020

Makowiec

 

makowiec

Jakiego ciasta nie może u Was zabraknąć na Święta? U nas jest to makowiec, obowiązkowe ciasto świąteczne co roku. Był czas kiedy za nim nie przepadałam, i wybierałam w święta inne wypieki, ale z biegiem lat coraz bardziej go doceniam. Delikatne, drożdżowe ciasto i domowa masa makowa. Możecie iść na skróty i użyć jakiejś gotowej, wszak przed świętami jest co robić, ale jak macie trochę czasu to zainwestujcie w przygotowanie masy samemu, satysfakcja gwarantowana. Ważne, żeby pamiętać że ciasto robimy dzień wcześniej i sobie rośnie przez noc, a mak trzeba sparzyć i wymoczyć- więc trzeba wziąć na to poprawkę, planując prace. Z podanej proporcji wyjdzie 4-6 makowców ( w zależności od wielkości keksówek jakie macie)- więc jest to porcja na dużą rodzinę lub do obdarowania. Wobec mniejszego zapotrzebowania można składniki zmniejszyć o połowę

I przyjmijcie proszę życzenia spokojnych Świąt, odpoczynku, pyszności na stole i ciepła rodzinnego.

Makowiec

Ciasto:

1 kg mąki 

50 g drożdży świeżych

5 jajek

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

3/4 szklanki mleka

1 kostka masła

Masa:

1 kg maku

200 g cukru

100 g masła

3 jajka

1/2 szklanki miodu

garć rodzynek,

garść orzechów włoskich

do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżką mleka

 Wykonanie:

Ciasto: drożdże utrzeć w ubku ze śmietaną i łyżką cukru. 

Masło roztopić i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać do nich drożdże, mąkę, mleko i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić na noc w chłodne miejsce (np do lodówki).

Masa: mak sparzyć wrzątkiem i pozostawić w wodzie na noc, następnie odcedzić na sitku. Następnie zmielić mak w maszynce. 

Odcedzić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku,  wymieszać. Masło rozpuścić z miodem, lekko przestudzić i dodać do maku- wymieszać, dodając bakalie.

Białka ubić na pianę, wymieszać z masą.

Ciasto podzielić na porcje - 4 jak macie średnie keksówki lub 6 jak macie małe keksówki.

Ciasto rozwałkować na prostokąty na długość keksówki, o grubości ok 1 cm.

Na ciasto wykładać masę, zachowując 2 cm od boku, zwinąć w rulon, przełożyć do keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.

Posmarować wierzch żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec godzinę.

makowiec

 



1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger