sierpnia 11, 2019

Placuszki śniadaniowe

placuszki śniadaniowe
Podstawowy, najprostszy przepis na placuszki śniadaniowe. Zwykle robię je "na oko" mieszając składniki do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. U nas śniadanie awaryjne, składniki takie jak mąka, mleko, jajka zwykle są w domu, wystarczy zmieszać, dać chwilę ciastu odpocząć i można smażyć. Czynności wplecione w inne poranne działania. Można podać z ulubionymi dodatkami - z sezonowymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą, cukrem pudrem.


Placuszki śniadaniowe

Składniki:

1 i ½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
do smażenia: olej
do podania: owoce, bita śmietana, cukier puder, czekolada


Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na pianę.
Do mąki dodać mleko, żółtka i cukier, zmiksować.
Masło rozpuścić i dodać do ciasta, zmiksować.

Łyżką stopniowo przekładać białka do ciasta, mieszając delikatnie.
Smażyć na oleju z obu stron na rumiano

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger