lipca 22, 2019

Nadziewana kalarepka zapiekana z bobem


Dziś kolejne pyszne, letnie danie - kalarepka nadziewana ryżem, zapieczona z bobem, boczkiem i porami w śmietanowym sosie. Delikatna, miękka kalarepka z ryżem i cebulką a do tego podgotowany wcześniej bób, z podsmażonym boczkiem i śmietaną. Lato w pełni :)

Nadziewana kalarepka zapiekana z bobem

Składniki:


5 kalarepek

100 g ryżu

łyżki oliwy

1 posiekana cebula

½ jasnozielonej papryki

szczypta soli

½ kg bobu

200 g śmietany 18%

2 pory, pokrojone w talarki

pół pęczka koperku

2 grube plasterki boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę

łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz


Kalarepki należy obrać i wydrążyć środki. Ja użyłam wydrążone części potem do zupy.

W dużym garnku zagotować wodę i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia

W drugim garnku zagrzać wodę i ugotować bób – powinien być aldente. Ugotowany bób przelać zimną wodą na sitku a następnie obrać z łupinek.

Ryż ugotować też al dente.

Na patelni podsmażyć 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i doprawić solą i pieprzem.

Wydrążone kalarepki napełnić ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Na patelnie rozgrzać pozostałą oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Bób ze śmietaną przełożyć do kalarepki.


Całość zapiekać pod przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

nadziewana kalarepka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger