maja 24, 2019

Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami

drożdżowe bułki z pieczarkami


Dziś przepis na pyszne drugie śniadanie lub przekąskę - drożdżowe bułki z serem i pieczarkami. Elegancka wersja zapiekanek z pieczarkami. Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki z zamkniętym farszem pieczarkowo-pomidorowym i serem w środku, posypane sezamem na wierzchu. Jeżeli boicie się ciasta drożdżowego to pora się przełamać - ten przepis Wam w tym pomoże.



Bułki drożdżowe z pieczarkami i serem

Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami

CIASTO
1 szklanka mleka + 3 łyżki
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 żółtka
80 g masła
2 łyżki oleju
500 g mąki
1 łyżeczka soli
NADZIENIE
200 g pieczarek
1 cebula
100 g szynki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
100 g żółtego sera
1 łyżka oliwy
szczypta soli
NA WIERZCH
1 żółtko
2 łyżki mleka
garść nasion sezamu

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać.
W miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka umieścić w misce, wymieszać.
W dużej misce umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać.
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10-15 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Przygotować nadzienie:
Cebulę posiekać, pieczarki i szynkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Dodać szynkę, przecier pomidorowy, sól i oregano, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzonym farszem.
Ciasto podzielić na 10 porcji. 
Wziąć kawałek ciasta, rozpłaszczyć w ręce, nałożyć nadzienie, zamknąć i uformować bułeczkę.
Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Mleko wymieszać z żółtkiem – nasmarować każdą bułkę za pomocą pędzelka, posypać parmezanem.
Piec 25-30 minut w 180 stopniach

Przepis pochodzi ze bloga Cooking for Emily

drożdżowe bułki z serem i pieczarkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger