grudnia 28, 2018

Pieczone klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu


klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu
Zjedliście już świąteczne resztki? To czas na gotowanie mniej tradycyjne. Pieczone klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu to danie, które zachwyci i Was i waszych gości (wszak czas między Świętami a sylwestrem to doskonała okazja do spotkań towarzyskich). Klopsiki są miękkie, feta dodaje im ciekawego smaku, a dzięki temu, że są pieczone są zdrowsze. Ja podaję je na orzeźwiającej sałatce z kuskusu z pomidorem, ogórkiem, ziołami i skórką z cytryny. Wszystko do siebie super pasuje w tym daniu.  To też świetne danie na wynos - wystarczy spakować do słoika sałatkę, na to kilka klopsików i mamy idealny lunch do pracy, który można też zjeść na zimno.


Klopsiki z fetą na sałatce z kuskusu

Klopsiki:
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1/2 kg mięsa mielonego ( mieszanka wołowo-wieprzowego albo wieprzowe)
70 g pokruszonej fety
100 g bułki tartej
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki śmietany kwaśnej
skórka i sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
oliwa do skropienia blachy

Sałatka:
250 g kuskusu
1/2 litra gotującej się wody
2 pomidory
1/2 ogórka
1/2 czerwonej cebuli
po łyżce siekanej natki pietruszki i mięty
sok i skórka z połowy cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Klopsiki:
Rozgrzać na patelni oliwę, cebulę posiekać i wrzucić na patelnię, podsmażyć na rumiano, na koniec dodać posiekany drobno czosnek i smażyć minutę, odstawić.
Do miski dodać mięso, przestudzoną cebulę, rozkłócone jajko , pokruszona fetę, posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, śmietanę i przyprawy - całość dobrze wymieszać ręką.
Z masy uformować małe klopsiki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, lekko skropić oliwą i ułożyć klopsiki i pokropić lekko oliwą.
Piec ok 25 minut przewracając je w międzyczasie.

Sałatka:
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut pod przykryciem. Następnie kaszę przełożyć do większej miski i spulchnić widelcem.
Pomidory i ogórka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę - przełożyć do kuskusu.
Cebulę drobno posiekać, polać kilkoma kroplami soku z cytryny, wymieszać i dodać do sałatki.
Zioła posiekać i dodać, zalać oliwą  i sokiem z cytryny, dodać sól pieprz i całość dobrze wymieszać.

Podawać klopsiki na sałatce z kuskusu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger