października 04, 2018

Zapiekane naleśniki po meksykańsku

zapiekane nalesniki po meksykansku
Lubię dania meksykańskie chociaż zgadzam się z tym, że to co jemy w Polsce to tylko namiastka prawdziwego meksykańskiego jedzenia. Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym. A do nich salsa pomidorowa z natką pietruszki i cebulą. Dużo smaków w jednym daniu, dużo dobroci.


Zapiekane naleśniki po meksykańsku
4 porcje
czas przygotowania: 50 minut
pieczenie: 25 minut

Naleśniki:
1 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
½ szklanka wody gazowanej
2 łyżki masła
trochę soli
olej do smażenia

Nadzienie:
2 łyżki oleju
1 marchewka
1 cebula
500 g mięsa mielonego
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki chilli
1 szklanka passaty pomidorowej
sól, pieprz do smaku
100 g sera żółtego

Sałatka
3 pomidory
½ czerwonej cebuli
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ limonki
2 łyżki oliwy


Rozpuścić masło w małym garnku.
Wszystkie składniki ciasta zmiksować żeby powstało gładkie ciasto, odstawić na minimum 15 minut.
Podczas gdy ciasto odpoczywa zacząć przygotowywać nadzienie: posiekać cebulę, obrać marchewkę  i pokroić ją w kosteczkę.
Usmażyć na oleju cienkie naleśniki.
Dokończyć nadzienie: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę smażyć 10 minut.
Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut.
Dodać fasolę, kmin, sos pomidorowy i chilli, wymieszać, chwilę podsmażyć i zestawić z ognia-  lekko przestudzić.
Naleśniki nadziewać mięsem i układać w naczyniu do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut.
Zetrzeć ser, posypać naleśniki i zapiekać kolejne kilka minut.
Przygotować salsę pomidorową- pomidory pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i natkę, sok  limonki, oliwę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Naleśniki podawać z salsą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger