października 21, 2018

Risotto z grzybami

risotto z grzybami
Sezon grzybowy w pełni więc korzystajcie, zbierajcie i gotujcie.
Dziś danie bardzo kojące i rozgrzewające - kremowe risotto z grzybami leśnymi i boczkiem, aromatyzowane natką pietruszki, z dodatkiem mascaropone. Danie po którym następuje błogość w brzuchu i ogólna szczęśliwość.

Risotto z grzybami

300 gram grzybów leśnych
400 gram ryżu do risotto ( np. arborio)
1 cebula
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
200 ml białego wytrawnego wina
litr rosołku warzywnego
5 grubych plasterków wędzonego boczku
garść natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 czubate łyżki mascarpone
sól, pieprz do smaku


Grzyby oczyścić pokroić na plasterki.
Rozgrzać po łyżce masła i oliwy na patelni i wrzucić grzyby.
Smażyć na dużym ogniu przez ok 8- 10 minut.
W przypadku małej patelni lepiej podzielić smażenie na 2 partie – chodzi o to żeby grzyby się szybko podrumieniły a nie zaczęły dusić.
Pokroić boczek w kosteczkę i usmażyć na chrupko, odsączyć z tłuszczu i odstawić.
Posiekać cebulę na drobną kostkę.
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i dwie łyżki masła, wrzucić cebulkę, zeszklić i następnie dodać ryż, podsmażyć aż stanie się lekko przezroczysty ( ok 2 minuty).
Dodać wino i mieszać aż wyparuje.
Następnie dodać ok 1/3 rosołku, zamieszać. Gotować, mieszając co 2-3 minuty, dodając co jakiś czas rosół, przez ok 10 minut.
Dodać grzyby i kontynuować mieszanie i dodawanie rosołu aż ryż będzie miękki. Konsystencja powinna być dość płynna.
Na koniec dodać boczek, sok z cytryny, natkę pietruszki, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger