marca 28, 2018

Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie

wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie

Jak jeszcze nie odpowiedzieliście sobie co przygotować na wielkanocny obiad to wieprzowina ze śliwkami w aromatycznym, gęstym sosie na bazie piwa może być świetną odpowiedzią:)
Dzięki długiemu pieczeniu w niewysokiej temperaturze mięso jest bardzo miękkie i rozpływa się w ustach. Nadzienie ze śliwek i anchois nadaje mu ciekawego smaku. No a gęsty sos na bazie piwa doskonale uzupełnia całość. Ja lubię to danie podawać z pieczonymi w piekarniku warzywami ( marchewki, ziemniaki, seler i pietruszka) ale możecie tu podać dowolne dodatki. Doskonałe danie, nie tylko na Wielkanoc, ale wszelkie okazje czy niedzielne obiady.

wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie

Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie
Marynata
2 łyżeczki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Pieczeń
1-1,5 kg łopatki wieprzowej
5 filecików anchois
5 suszonych śliwek
50 g masła
3 cebule
½ łyżki posiekanej świeżej szałwii
3 łyżki mąki
500 ml ciemnego piwa
100 ml wody

Mięso w razie potrzeby okroić z tłustych kawałków.
Każdą śliwkę i filecik anchois przekroić wzdłuż na pół.
Mięso nakłuć w 10 miejscach i do każdej dziury wkładać po pół filecika i pół śliwki. Odłożyć na talerz.
większej misce wymieszać składniki marynaty, przełożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc lub minimum na 3 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C.
Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać połowę masła.
Zetrzeć marynatę z mięsa (nie wylewać) i obsmażyć mięso na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Dodać resztę masła na patelnię, wrzucić cebulę i szałwię i smażyć na małym ogniu na rumiano. Dodać mąkę i przesmażyć, cały czas mieszając aż powstanie zasmażka.
 Wlać piwo, wodę i marynatę z mięsa, wymieszać, zeskrobując resztki z dna – całość zagotować a następnie zalać mięso w naczyniu. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika.
Piec około 2,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć mięso i trzymać w cieple.
Sos po pieczeniu mięsa zmiksować na gładko i jeżeli jest zbyt rzadki to przelać do garnka i odparować na ogniu.
Mięso pokroić w kawałki i polać sosem.
Ja lubię podawać z pieczonymi warzywami (ziemniaki, marchewka, seler,  pietruszka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger