lutego 04, 2018

Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem


Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem to świetna propozycja zarówno na słodkie śniadanie jak też na przekąskę na wynos. Świetnie sprawdzi się w lunchówce dla dziecka do szkoły. Ciasto składa się z płatków owsianych oraz mieszanki mąk razowej i pszennej więc to zdrowsza alternatywna do słodkich szkolnych bułek. Przepis można potraktować jako bazę i eksperymentować z owocowymi dodatkami.Świetnie sprawdzą się gruszki a w sezonie śliwki czy maliny.



Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem
Suche:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka pół na pół mąki razowej i białej
½ szklanki brązowego cukru
po czubatej łyżeczce cynamonu, sody i proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

Mokre:
3/4 szklanki mleka
¾ szklanki jogurtu naturalnego
¼ szklanki oleju
2 jajka

Dodatki:
starta skórka z ½ cytryny
szklanka borówki amerykańskiej
łyżka mąki
1 jabłko starte na tarce

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
W misce wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać. W osobnej misce wymieszać borówki z łyżką mąki, dodać do ciasta razem ze skórką z cytryny i tarty jabłkiem.
Nałożyć do form muffinkowych, piec 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger