lutego 15, 2018

Bakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym

baklazany nadziewane feta w sosie pomidorowym
Bakłażany nadziewane fetą i zapieczone w sosie pomidorowym. Trochę z nimi jest zabawy ale efekt jest wart wysiłku.
Pyszne, wegetariańskie danie, które można podać do kuskusu, ryżu czy makaronu. Idealnie się nada na bardziej elegancką okazję, lub gdy zapraszacie gości bo naprawdę robi wrażenie.
Można sobie trochę ułatwić i użyć gotowego sosu pomidorowego. Chociaż przygotowanie domowego też jest proste i właściwie sos sam się robi w tle:)
W lżejszej wersji można podać z sałatą.

baklazany nadziewane feta w sosie pomidorowym






Bakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym
3-5 bakłażany ( najlepiej takie krótkie, pękate)
sól
5-6 łyżek oleju/oliwy

Nadzienie
2 ząbki czosnku
150 g sera feta
150 g sera białego typu włoskiego (np. capri)
sok i skórka z połowy cytryny
pół pęczka posiekanych ziół ( natka pietruszki i/lub bazylia)
sól, pieprz do smaku

Sos pomidorowy
2 puszki pomidorów krojonych ( w sezonie można użyć świeżych pomidorów ok 1 kg)
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki  oliwy
1/2szklanki wody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki oregano

Bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki. Każdy plasterek posolić z obu stron i odłożyć na 30 minut.
W tym czasie przygotować sos.
Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć mieszając przez kolejną minutę.
Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów, dodać wodę i gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając pomidory.
Na koniec doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać oregano, następnie zmiksować sos na gładko.
Bakłażany wytrzeć z soli i z wody jaka z nich wypłynęła. Każdy plasterek posmarować lekko oliwą albo olejem ( ja to robię za pomocą kuchennego pędzelka).
Usmażyć na patelni grillowej ( można też upiec w piekarniku, w 180 stopniach przed 20 minut). Odstawić do przestygnięcia.
Przygotować nadzienie: czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.
Na każdym plasterku bakłażana ułożyć po 2-3 łyżki nadzienia i zwinąć w rulonik.
Do naczynia do zapiekania wlać sos i ułożyć w nim na stojąco roladki bakłażanowe.
Zapiekać ok 20 minut.
Podawać z kuskusem, inną kaszą albo makaronem.

bakłażany nadziewane fetą w sosie pomidorowym






Zapiekanki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger