lipca 19, 2019

Zapiekanka z cukinii i sera białego

zapiekanka z cukinii
Lato w pełni, dobrodziejstwo warzyw i owoców - trzeba korzystać. W lipcu zwykle mam nadmiar cukinii z domowego ogródka, więc szukam ciągle nowych pomysłów na jej wykorzystanie. Najczęściej robię nadziewaną cukinię ( tu różne wersje- z ryżem i rodzynkami,  z twarogiem i suszonymi pomidorami, nadziewana jak pizza) lub zapiekanki ( np z tuńczykiem pod chlebową kruszonką). Dziś mam dla Was przepis na zapiekankę z cukinii i białego sera z dodatkiem parmezanu. Piecze się ją w okrągłej formie a potem kroi jak ciasto. Najlepsza z sałatką z pomidorów.

Zapiekanka z cukinii i sera białego


    2 średnie cukinie ( ok 2,5 szklanki po starciu)
2 łyżeczki kaszy manny
½ kg białego sera lub serka typu włoskiego (albo ricotty)
70 g parmezanu
1 duża cebula
1 łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
3 jajka
sok i skórka z ½ cytryny
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Cukinię umyć a następnie zetrzeć na tarce wraz ze skórką.
Startą cukinię posolić ½ łyżeczki soli, dobrze wymieszać i położyć na sitku dobrze ugniatając. Odstawić na pół godziny żeby woda odciekła (co jakiś czas można przemieszać i docisnąć, żeby woda odciekała).
Cebulę posiekać, i trochę podsmażyć na oliwie aż będzie szklista.
Do miski przełożyć ser biały, starty parmezan, podsmażoną cebule, posiekany czosnek i koperek, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze wymieszać.
Do miski przełożyć startą cukinię, dodać kaszę i całość wymieszać. Przełożyć do okrągłej formy na serniki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w 180 stopniach.

Przepis z bloga Cooking for Emily

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger