Zapiekanka z cukinii i sera białego
2 łyżeczki kaszy manny
½ kg białego sera lub serka typu
włoskiego (albo ricotty)
70 g parmezanu
1 duża cebula
1 łyżeczka oliwy
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
3 jajka
sok i skórka z ½ cytryny
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Cukinię umyć a następnie zetrzeć na tarce wraz
ze skórką.
Startą cukinię posolić ½ łyżeczki soli, dobrze wymieszać i
położyć na sitku dobrze ugniatając. Odstawić na pół godziny żeby woda odciekła
(co jakiś czas można przemieszać i docisnąć, żeby woda odciekała).
Cebulę posiekać, i trochę podsmażyć na oliwie aż będzie
szklista.
Do miski przełożyć ser biały, starty parmezan, podsmażoną cebule, posiekany czosnek
i koperek, dodać jajka, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem i
wszystko dobrze wymieszać.
Do miski przełożyć startą cukinię, dodać kaszę
i całość wymieszać. Przełożyć do okrągłej formy na serniki, wyłożonej
papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w 180 stopniach.
Przepis z bloga Cooking for Emily
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz