To danie w charakterze jest dość zimowe - ciężkie i pożywne ale jak dodacie do tego miskę sałaty to od razu zrobi się lżej i bardziej wiosennie.
Zapiekanka ziemniaczana
z boczkiem i porami
1 i 1/2
kg ziemniaków
1
łyżeczka masła
kawałek
wędzonego boczu ( ok 250 g)
2 pory
3 ząbki
czosnku
4 łyżki
kwaśnej śmietany (18%)
¾
szklanki mleka
2 jajka
sól,
pieprz
1
łyżeczka suszonego rozmarynu
2
łyżeczki masła
Ziemniaki
pokroić w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną).
W duzym
garnku zagotować ok 3 litry wody, dodać ½ łyżeczki soli i dodać ziemniaki.
Czekać
aż się woda ponownie zagotuje i gotować ok 3 minuty. Przełożyć na durszlak.
Boczek
posiekać w drobną kostkę
Pora
pokroić w półplasterki. 2 ząbki czosnku posiekać a 1 ząbek pokroić w plasterki.
Na
patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać boczek i smażyć aż się wytopi tłuszcz.
Boczek
przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym. Na pozostały na patelni
tłuszcz przełożyć pora i podsmażyć ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Na
koniec dodać posiekane 2 ząbki czosnku i ponownie boczek – chwilę razem
przesmażyć.
Do miski
przełożyć śmietanę, jajka, mleko, rozmaryn i trochę soli i pieprzu. Wszystko
dobrze wymieszać widelcem.
Naczynie
do zapiekania wysmarować 1 łyżeczką masła, wyłożyć na dno czosnek w
plasterkach. Na dno wyłożyć 1/3 ziemniaków i połowę porów, zalać ½
przygotowanej mieszanki z mleka i jajek. Następnie znów ziemniaki, pora,
pozostałą część płynu i na wierzch wyłożyć pozostałe ziemniaki. Całość przygnieść.
Wierzch
posypać pieprzem, pozostałą łyżeczkę masła rozdrobnić i poukładać drobne
kawałeczki na wierzchu.
Piec 35
minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz