Dziś kolejne pyszne, letnie danie - kalarepka nadziewana ryżem, zapieczona z bobem, boczkiem i porami w śmietanowym sosie. Delikatna, miękka kalarepka z ryżem i cebulką a do tego podgotowany wcześniej bób, z podsmażonym boczkiem i śmietaną. Lato w pełni :)
Nadziewana kalarepka zapiekana z bobem
Składniki:
5 kalarepek
100 g ryżu
4 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
½ jasnozielonej papryki
szczypta soli
½ kg bobu
200 g śmietany 18%
2 pory, pokrojone w talarki
pół pęczka koperku
2 grube plasterki boczku wędzonego,
pokrojonego w kostkę
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Kalarepki należy obrać i wydrążyć
środki. Ja użyłam wydrążone części potem do zupy.
W dużym garnku zagotować wodę
i obgotować kalarepki przez 10 minut. Wyjąć z wody i odstawić do
ostudzenia
W drugim garnku zagrzać wodę
i ugotować bób – powinien być aldente. Ugotowany bób przelać zimną wodą na
sitku a następnie obrać z łupinek.
Ryż ugotować też al dente.
Na patelni podsmażyć 2 łyżki
oliwy, dodać cebulę i przesmażyć ją kilka minut, dodać pokrojoną w kosteczkę
paprykę i podsmażyć kolejne kilka minut, dodać ryż, wymieszać na patelni i
doprawić solą i pieprzem.
Wydrążone kalarepki napełnić
ryżem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Na patelnie rozgrzać pozostałą
oliwę, dodać por i boczek i chwilę podsmażyć, dodać bób, śmietanę i koperek i
dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Bób ze śmietaną przełożyć do
kalarepki.
Całość zapiekać pod
przykryciem przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz