maja 08, 2018

Kotlety z brokuła i ciecierzycy z guacamole

kotlety z brokuła z ciecierzycą

Dziś zdrowo - kotlety z brokuła i ciecierzycy podane z guacamole i śmietaną. W smaku przypominają trochę falafele, ale różnica taka, że nie smaży ich się w głębokim tłuszczu. Do podania proponuje guacamole i trochę śmietany. Pyszny, zdrowy, wegetariański obiad. Wiosna w pełni, lato się zbliża - przyda nam się trochę lekkości na talerzu.
Ja do przygotowania używam ugotowanej uprzednio ciecierzycy, ale można też użyć takiej z puszki. Ja jednak lubię ugotować ciecierzycę, zwykle gotuję jej więcej i z reszty robię hummus.
kotlety z brokuła i ciecierzycy


Kotlety z brokuła i ciecierzycy z guacamole
1 brokuł
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g suchej ciecierzycy (albo puszka ciecierzycy w zalewie)
2 jajka
duża garść kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka soli
pieprz
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soku z cytryny
do podania: guacamole, opcjonalnie- śmietana

Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Jak używacie ciecierzycy z puszki to opłukać i odsączyć na sitku.
Następnie rozdrobnić w melakserze, przełożyć do miski.
Brokuła umyć i obsuszyć, podzielić na mniejsze części i rozdrobnić w melakserze, przełożyć do ciecierzycy.
Dodać posiekany czosnek i cebulę, posiekaną kolendrę, jajka, sól z cytryny i przyprawy. Masę dokładnie wymieszać (najlepiej ręką)  i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc). Z masy formować małe kotleciki i smażyć na oleju. Podawać z guacamole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger