Kotlety z brokuła i ciecierzycy z guacamole
1 brokuł
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g suchej ciecierzycy (albo puszka ciecierzycy w zalewie)
2 jajka
duża garść kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka soli
pieprz
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soku z cytryny
do podania: guacamole, opcjonalnie- śmietana
Ciecierzycę namoczyć na
noc. Następnego dnia przepłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odstawić
do ostudzenia. Jak używacie ciecierzycy z puszki to opłukać i odsączyć na sitku.
Następnie rozdrobnić w melakserze, przełożyć do miski.
Brokuła umyć i obsuszyć,
podzielić na mniejsze części i rozdrobnić w melakserze, przełożyć do
ciecierzycy.
Dodać posiekany czosnek i
cebulę, posiekaną kolendrę, jajka, sól z cytryny i przyprawy. Masę dokładnie
wymieszać (najlepiej ręką) i odstawić na kilka godzin do lodówki (można na noc). Z masy
formować małe kotleciki i smażyć na oleju. Podawać z guacamole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz