Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami - smażony na smalcu z dużą ilością czerwonej papryki. Danie w sam raz na zimę- rozgrzewające i pożywne. Do gulaszu przygotowałam kluseczki, które można wykorzystać też do innych mięs i sosów albo mogą też stanowić samodzielne danie - podane z podsmażoną cebulką i białym serem albo na słodko z masłem, cukrem i cynamonem.
Węgierski gulasz wieprzowy z pieczarkami
2 cebule
1 łyżeczka
nasion kopru włoskiego
1,5 kg
wieprzowiny (np. łopatka)
2 łyżki
słodkiej papryki
1 łyżka
ostrej papryki
1
łyżeczka pieprzu
½
łyżeczki soli
olej do
smażenia
2 puszki
pomidorów krojonych w zalewie
kieliszek
wina białego
350 gr
małych pieczarek
100 ml
śmietany
opcjonalnie
- natka pietruszki do podania
W żeliwnym garnku z możliwością zapiekania ( albo na patelni) podsmażyć na oleju pokrojoną w kosteczkę
cebulę aż się zarumieni, dorzucić nasiona kopru i smażyć jeszcze przez
minutę. Przełożyć do miski.
Wieprzowinę pokroić na grube kawałki, obtoczyć w paprykach soli i pieprzu.
Do garnka, w którym smażyła się cebula, dodać trochę oleju i obsmażyć mięso- każdy kawałek z obu stron (najlepiej to zrobić w partiach, żeby każdy był dobrze podsmażony, odkładając przesmażone mięso na bok).
Jeżeli
gotujecie w garnku to wlać do niego ½ szklanki wody i dobrze
zeskrobać wszystkie pozostałości z dna, dodać całe przesmażone mięso i cebulę.
Jeżeli smażycie na patelni to mięso i cebulę przełożyć do
naczynia żaroodpornego ( z przykrywką), na patelnię wlać wodę, zeskrobać pozostałości ze
smażenia i przełożyć do naczynia.
Następnie dodać pomidory i wino.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny.
Po 1,5 godziny
dodać pieczarki do naczynia.
Po upieczeniu wyjąć naczynie z piekarnika, do miseczki przelać trochę sosu, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do naczynie i wymieszać całość.
Sprawdzić czy sos jest wystarczająco doprawiony
i w razie potrzeby dodać soli
albo pieprzu.
Kluski do gulaszu
2
szklanki mąki
dwa
jajka
180 ml
jogurtu naturalnego ( niezbyt gęsty)
szczypta
soli
Wszystkie
składniki wymieszać w misce za pomocą trzepaczki albo miksera na gładką masę.
Zagotować wodę w garnku.
Węgrzy maja do tego dania specjalne wyciskarki z
małymi otworami do których wlewa się ciasto i wyciska na wodę. Zakładam jednak,
ze w Polsce jest to mało popularny gadżet proponuję więc durszlak o większych
otworach.
Durszlak trzymać nad garnkiem i wyłożyć kilka łyżek masy na durszlak i przecisnąć za pomocą łyżki prosto do gotującej
się wody.
Przy tej ilości ciasta trzeba to będzie zrobić w 2-3 turach. Wycisnąć
partię, poczekać aż wszystkie kluseczki wypłyną na powierzchnię i gotować
jeszcze ok 2-3 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową i odstawić do odsączenia na
sitku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz