Najlepszy letni deser jaki moglibyście sobie wymarzyć- tiramisu z malinami i serkiem mascarpone na biszkoptach. Od klasycznego tiramisu różni się brakiem kawy, zamiast niej są maliny. Jest to lżejsza wersja dzięki malinom i zdecydowanie bardziej letnia. Z pewnością pokochacie ten deser.
Tiramisu z malinami
6 żółtek
6 łyżek cukru
500 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
6 łyżek słodzonego, gęstego soku malinowego
6 łyżek słodzonego, gęstego soku malinowego
4 łyżki wiśniówki lub innej wódki
szklanka wody
opakowanie biszkoptów
2 szklanki malin
2 szklanki malin
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem aż staną się jasne ( ok. 7-8 minut). Ubić śmietanę. Do masy jajecznej dodać mascarpone i zmiksować do całkowitego połączenia, następnie dodać śmietanę i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Sok malinowy wymieszać z
wodą i wiśniówką.
Wszystko można ułożyć w
jednym dużym naczyniu lub tak jak na zdjęciu w szklankach ( wtedy z podanych
proporcji wyjdzie 8 porcji). Zanurzać biszkopty w mieszance wody wódki i soku i
układać na spodzie naczynia – na to maliny i warstwę masy z mascarpone.
Powtórzyć to jeszcze raz lub dwa razy w zależności
od wielkości i głębokości naczynia. Na górze powinna być masa. Wstawić do lodówki
na minimum 4 godziny. Przed podaniem udekorować malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz